A fűszeres olajoktól a savanyú káposztáig.
Nem muszáj az ajándékot üzletben venni, saját magunk is készíthetünk, főleg, ha kerttel rendelkezünk. A házilag készült finomságok nem csak azért különlegesek, mert szívünket-lelkünket beletesszük, de azért is, mert törődést, személyre szabott figyelmet közvetítenek és ráadásul vegyszerektől mentesek, nem nagyüzemi tucatáruk.
Olvasóink megosztották velünk a saját ötleteiket, amelyekhez hozzátettük a mi javaslatainkat is, lehet szemezgetni:
1. Lekvár, dzsem, befőtt
A lekvároknak mindenki örül. Ha szeretnénk valami különlegeset adni, készíthetünk rózsa-, füge-, kivi-, narancs- vagy akár szőlőlekvárt is és bátran kísérletezhetünk extra fűszerezéssel. Nagy kedvenc a levendulás sárgabaracklekvár és meglepően finom az Otelló vagy Izabella szőlőből készült lekvár.
2. Szörp, pálinka
A frissítő háziszörp is biztosan elfogy, ennek készítésével még a kezdők is megpróbálkozhatnak. A citromfű-, menta-, levendulaszörpök mellett a különleges ízeknek is biztos sikere lesz, jöhet az ibolya vagy az orgona, igaz, ezeket a szörpöket még tavasszal el kell készíteni.
3. Asztali díszek, koszorúk, kopogtatók
Ha már a karácsony előtt egy-két héttel ünneplünk például a kollégákkal, barátokkal, meglephetjük őket egy szép dísszel. A friss fenyő, a színes bogyók, tobozok, de a száraz hortenzia is jó alapanyag lehet. Akár a koszorúalap is kikerülhet a kertből, ha vannak jól hajlítható, hosszú vesszőket hozó növényeink, alkalmas lehet erre pl. a lilaakác vagy az amerikai fűz.
4. Aszalványok, magok
Aszaljunk a kertünk gyümölcseiből, zöldségeiből: értékes téli tápanyagot jelent az így készített alma, barack, szilva vagy paradicsom. Nagy sikert arathatunk a dióval, mogyoróval is, hiszen nem mindenkinek vannak gyümölcsfái.
5. Paradicsompüré
A pizzától a tésztákig annyi helyen használható a paradicsompüré, biztosan nem lövünk mellé ezzel az ajándékkal!
6. Savanyú káposzta
Furán hangzik az otthon készített, saját fűszerezésű savanyú káposzta, mint ajándék? Csak amíg meg nem kóstoljuk!
7. Állati termék
Friss baromfihús, egyenesen az ünnepi asztalra? Miért is ne? Ha még ráadásul konyhakész is, akkor biztosan hasznos ajándékot adunk.
8. Fűszeres olajok
Kísérletezzünk bátran a fűszerekkel: az olívaolajhoz tehetünk kakukkfüvet, rozmaringot, tárkonyt. Jól illik a húsokhoz, salátákhoz!
9. Tészták
Bár egyre nagyobb divatja van a házi tésztáknak, azért még mindig nem mondhatjuk, hogy tömegek állnak neki otthon a tésztagyúrásnak. Ők biztosan értékelni fogják a házi levesbetétet, metéltet, kockákat.
10. Egyéb extra ötletek
Olvasóink további remek ötletekkel bombáztak minket, ezeket szedtük csokorba: őrölt pirospaprika, paprikakrém, szárított zöldségek, chilikrém, chiliszósz, fokhagymakrém, luffatök és hozzá a saját magja, BBQ szósz, sóval rétegzett petrezselyemzöld, birsalmasajt.