Gyömbérrel.
A cukkini népszerű és tápláló zöldség, amelyet gyakran neveznek "nyári töknek" vagy "zöldtöknek". Általában hosszúkás, zöld vagy sárga héjjal rendelkezik, bár vannak olyan változatok is, amelyek fehér vagy sötétebb árnyalatúak.
A cukkini könnyen elkészíthető, gyakran használják frissen, főzve, sütve, grillezve vagy párolva. Kiváló hozzávalója lehet leveseknek, salátáknak és tésztáknak is.
A cukkini alacsony kalóriatartalmú és magas víztartalmú zöldség, így ideális választás lehet azoknak, akik súlyt akarnak szabályozni vagy egészséges étrendet követni. Gazdag antioxidánsokban, például C-vitaminban és béta-karotinban, amelyek segíthetnek a sejtek védelmében és az immunrendszer erősítésében.
Rendkívül jól kombinálható más ízekkel és fűszerekkel, így könnyen illeszthető különféle ételekbe.
Bartháné Ildikó édes-savanyú cukkinilekvárt főz, melyhez egy töklekvár kissé átalakított receptjét használja. A következőkből kiderülnek a hozzávalók és a készítés lépései.
"Nagyon szeretek főzni, és a sütés is kedvenc elfoglaltságom. A legkülönlegesebb a füge befőtt és a füge savanyúság volt, amit készítettem.
2 éve készítek cukkinilekvárt. A recept alapja a Frank Júlia Óriás szakácskönyvéből van, a töklekvár recepten változtattam, szegfűszeget nem tettem bele.
Hozzávalók
- 1 kg lereszelt cukkini
- 1/2 kg cukor
- 1 evőkanál Dr. Oetker pektin
- 1 citrom leve
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1/2 mokkáskanál szárított gyömbér
- 50 ml 5%-os almaecet
- 1 dl víz
Fontos, hogy ne salátacukkinit válasszunk hozzá. Minél nagyobb méretűből készítsük, szabadföldit vásároljunk.
Elkészítés
A reszelt cukkinihez tesszük a citrom reszelt héját, a gyömbért, az ecetet és a vizet, majd főzzük. (Rozsdamentes lábosban főzöm, mert vastag az alja.)
Amikor már összeesett, hozzákeverjük a cukor és pektin keverékét. Fontos, hogy a cukorba keverjük el a pektint, egyébként csomósodik a pektin. Forrástól 4 percig főzzük, az utolsó 2 percben tesszük bele a citromlevet. Folyamatosan keverni kell főzés közben! Aki pépesen szereti, turmixolja meg a végén.
Üvegekbe merjük, rácsavarjuk a tetejüket és fejre állítjuk őket 5 percre, majd visszaforgatjuk az üvegeket. Ha kihűltek, kamrába tesszük, ahol fontos, hogy napsütés ne érje. Több évig is eltartható.
Nagyon szeretem pirítósra kenve reggelire, de el tudom képzelni sült vadhúshoz burgonyakrokettel. Pikáns ízű a lekvár, egyszerre édes és savanykás, a gyömbértől pedig igazán pikáns íze van. Az ecet ízét nem érezni, ezért sokan kérdezték, miért kell bele ecet. Tartósít és mivel a cukkini lúgos, ezért kell bele valami savas."