Uborkafaló: ötletek uborkára szabva

Uborkafaló: ötletek uborkára szabva

Aki túllépne a megszokott ecetes és kovászos uborkán, kipróbálhat néhány új, izgalmas uborkakészítményt is: a fokhagymás tzatziki, az uborkaleves és a marinált uborka valódi kuriózum.

 

Ha uborka, akkor tzatziki!

Kicsit fel is tuningoltuk a görög tzatziki-salátát, így az is szívesen kipróbálja majd, aki eddig elzárkózott tőle. A kígyóuborkát hámozatlanul gyaluljuk le a reszelő legnagyobb lyukú oldalán. Kicsit sózzuk meg és szórjunk rá - lehetőleg frissen tört - színes borsot. Tegyünk egy doboz natúr joghurtba 6-8 gerezd fokhagymából készített pépet majd keverjük össze az uborkával. A legjobb, ha a keverék fél napra a hűtőbe kerül, hogy a fokhagyma és a bors íze átjárja a zöldséget. Utolsó lépésként vékony csíkokra vágott füstölt sonkát és hasonló méretre felszeletelt trappista sajtot keverünk a tzatzikibe. Pirítóssal is kiváló csemege, de grillrácson megsütött szárnyas húsokhoz vagy sült padlizsánhoz illik leginkább.

Uborkaleves

Uborkalevest készíthetünk hidegen és melegen is. A hidegen készített levesnek tejjel higított joghurt legyen az alapja, amelyet tetszés szerint fűszerezhetünk. Fűszertipünk: színes bors, kakukkfű, só és fokhagyma. A joghurtot, tejet, fűszereket, és fokhagymát az apróra vágott kígyóuborkával egy turmixgépben leves állagúra pépesítjük. Betétnek lehet pirított kenyérkockát vagy magvakat adni, de a legjobb enyhén pirított sós pisztáciával - hmmm, isteni eledel!

Meleg leveshez paprikát, paradicsomot, cukkínit és uborkát vékony csíkokra vágunk, majd fűszeres olajban megpirítjuk. Jöhet hozzá apróra vágott chillipaprika és bors. Pár perc pirítás után öntsük fel hús-alaplével vagy sima vízzel, s ezután forraljuk fel. Joghurttal és könnyű sajtokkal is dúsíthatjuk. A sóról ne feledkezzünk meg; akkor érdemes beletenni a levesbe, amikor elkezd forrni. Két-három perc forralás után tálalhatjuk!

Hideg uborkaleves
Hideg uborkaleves Kaldeneker György konyhájából. Recept itt.

Marinált uborka

Az uborka ideális zöldség a mostanában divatossá vált marináláshoz vagy pácoláshoz. Kakukkfű vagy oregánó, citrom és babérlevél illik leginkább ehhez az üde zöldséghez fűszerként. Egy zárható edénybe tegyük be a - készítendő salátához illő mennyiségű - uborkakockákat vagy csíkokat, a kiszemelt fűszerek társaságában.

Marinált uborka

Az ízek kibontakozása végett hagyjuk állni pár órán, vagy egy teljes éjszakán keresztül. Másnap készíthetünk salátát paradicsommal, fetasajttal, paprikával és pirított csirkemell-kockákkal kiegészítve a fűszeres marinált uborkát.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?