1kert.hu - a FELCO specialista

  2012. február 13. Hétfő
  6 Válasz
  3.5K Megtekintés
Hanga és Gyöngyössy levelére válaszolva. Remélem jól látszanak a fényképek, nem tudom, hogy a látottak alapján tudtok e valami tanácsot adni. Előre is köszönöm. Üdvözlettel: Mészáros Anci
12 évvel ezelőtt
·
#10849
Hát Anci, szegényke tényleg siralmasan néz ki! Az előzőnél azt írtam nem hallottam, de most ránézve azt, nem is láttam ilyet, de legalább kártevő nincs rajta. Viszont, mint minden mediterrán növényt hüvösebb helyen kéne tartani télen, őt pld. 10-15 fokon, keveset locsolva, mert a vastag, bőrszerű levelek elegendő nedvességet tárolnak.Ha hűvösebb helyre viszed és netán megállna a folyamat, tavasszal ráférne egy alakító metszés.Kiváncsian várom Gyöngyössy, vagy akár más kertbarát véleményét, hátha megfejti mitől lehet ez.
12 évvel ezelőtt
·
#10870
Lime-om még nem volt, de mint citrusnak, mindenképpen soknak tartom a 20 fokot, még világos helyen is. (5-15 lenne az ideális, sőt szerintem még a rövidebb ideig tartó 0 sem okozna annyi kárt, mint a folyamatos 20.) A meleg csinálhat sárgulást és levélhullást.Ha nem fonnyadnak a levelek, akkor nem is kell fokozni az öntözést, bár így leírva kevésnek tűnik a 2 hetenként. A szárazság nem ilyen foltos sárgulást okozna, az a meleg tünete. Esetleg a lomb spriccelgetése nem ártana. A levelek sérülése mindenképpen mechanikai. Vagy egy jól elbújó zöld hernyó (ürüléke észrevehető a földön), vagy macska, vagy kisgyerek, vagy hasonló kártevő. :)
12 évvel ezelőtt
·
#10871
Aha! Most néztem a másiknál, hogy eléggé melegben van, a 2 hetentei locsolás valóban kevés. Ha nem tudod hidegebbre tenni,szerintem akkor vmi nagy tálba vagy vödörbe kellene állítani, felönteni mondjuk 3/4-ig vizzel és addig benne tartani, amig a föld át nem nedvesedik.Figyeld a föld hogy szárad, aztán újra, de kb. egy hét elteltével.Mi juthat még eszünkbe, hogy közösen megmentsük? Kár lenne érte!
12 évvel ezelőtt
·
#10872
A citromfa erősen fel van kopaszodva, régebbi levelek szinte már nincsenek a fácskán. Tehát a folyamat már hosszabb ideje tart. Kicsinek tartom a cserép méretét a fa koronájához viszonyítva, kevés vizet tud a kis föld tárolni a növény számára. Mivel meleg van a szobában, több fényre lenne szüksége: a cserepet az ablakpárkánnyal megegyező magasságba javaslom helyezni (állványra), és napközben a függönyt elhúzni.A citromfélék bár a téli hónapokra kicsit nyugalomba vonulnak, de már a virágzás is beindul télen. Mivel melegben, túl melegben van a fa, több vizet kellene kapnia: gyakrabban öntözze és több vízzel. Március elejétől már 2-3 hetente kombinált műtrágyával is ajánlom öntözni, valószínű a talaja is már üres.Javaslom, hogy a fát vegye ki a cserépből, rázza le a földet a gyökerekről, és vizsgálja meg a gyökereket: van-e erős, sok elágazású gyökérzete, élnek-e a gyökérágak. Véletlenül nem húzódik meg valamilyen rovarlárva vagy giliszta, ami még ősszel került be a cserépbe? Ezután érdemes új földbe és 2-4 cm-rel nagyobb cserépbe átültetni a fácskát. A sérült levelek valamilyen mechanikai hatásra hasadoztak be, nem betegség okozta.Sajnos az a kép, amin csak 1 levél látható, homályos, nem értékelhető a sárguló rajzolat. Tudna róla éles képet küldeni? Növénydoktor
12 évvel ezelőtt
·
#10874
Légyszíves írd le hogyan lehet az ilusztrációs képet feltölteni. Nekem nem sikerült Köszönöm Károly
12 évvel ezelőtt
·
#10875
A levélen permetcseppek láthatóak? Mivel lett permetezve? A sérülések nekem is ugy tünnek, mintha megrágta volna valami. A sárguló levélről készitett kép számomra is homályos, mint az egész eset. A levelek fonáki részét is alaposan át kellene vizsgálni, az élesen látóknak, mint pl. én is, nagyítóval.
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére