 Szeret minket a Nagy Testvér! (Vagy az ellenérdekelt gyomirtógyártó cég. Ebben azért lehet bizakodni.)El lehetne gondolkodni, hogy miért csak most derült ki a lenembomlás, annak ellenére, hogy ezt elvileg hatóságilag ellenőrzik. Vagy anno lefizettek valakit, vagy annyira kis mennyiség marad meg, amit a korábbi műszerekkel nem tudtak kimutatni.Az nyilvánvaló, hogy minden permetszerből marad meg valamennyi, csak a 99,99 %-uk bomlik le egészségre ártalmatlan anyagokra (az ÉVI végére). Viszont a maradék már elhanyagolható az összes élelmiszerben jelen lévő adalékanyagokhoz képest. (Az Ultrából visszamaradó anyagokhoz képest meg pláne.)Valamiért divatos dolog permetezésre nem alkalmas veszélyes anyagokkal permetezni, mint pl. ez az Ultra is elég közismert dolog. Vagy múltkor egy nő semmiképpen nem volt hajlandó a lakásban tartott virágját az Actara nevű, melegvérűekre nagyjából teljesen veszélytelen neonikotinoiddal permetezni, ő minden imádkozás ellenére a cigarettából kiáztatott nikotinlével akart permetezni, ami belélegezve egy emberre kimondottan veszélyes idegméreg. Merthogy a bolti permetszer jajjaj, milyen szörnyű dolog! (Szörnyű is, a levéltetvek szempontjából.) A trehány kertészek rendszeresen elő szokták adni magukat, hogy ők biotermelők, azaz nem permeteznek semmit, legfeljebb ha odalesz a termés, majd vesznek a boltban. (Valójában az igazi biotermelő háromszor annyit permetez, mint a nem bio, mert ő kevésbé hatásos szert használ.) Az valahogy nem jut el a „biotermelők” sapkája alá, hogy ha nem lennének lusták odafigyelni és dolgozni, és kétszer-háromszor megpermeteznék az almát vagy a krumplit, akkor szinte teljesen vegyszermentes terményt ennének, de a boltban kapható, nagytermelő által előállított terméket minden 8. napon megpermezték, mert biztos, ami biztos.Múltkor egy fórumban egy eléggé ismert bioborász hülyézett le heteken keresztül mindenkit, aki az aprószulákfoltokra glifozátot szór. A sok hülye, tönkreteszik a talajéletet! Aztán persze kiderült, hogy ő már évtizedek óta rézzel permetezi a szőlőjét, és ha valami, hát a felgyülemlő réz aztán tényleg kinyírja a talajéletet. A réz ugyanis – bár nem nehézfém – de nehézfémként viselkedik, a talajban is, meg az emberi szervezetben is. Nem bomlik le, nem ürül (mosódik) ki, hanem nagyrészt megkötődik. Ehhez képest a nembio permetszerek többsége gyógyszer.Az tény, hogy az emberek többsége nem vesz meg semmilyen gyümölcsöt, ami nem tökéletes kinézetű és nem hatalmas.De az ősrégi ellenálló gyümölcsfajtákat nem véletlenül nem termeli senki (piacra), hanem mert azok többsége tizedannyira sem ellenálló, mint a modern gyümölcsfajták. Igaz, valamikor nem kellett permetezni őket, mert száz évvel ezelőtt az akkor ismert betegségekre szelektálták őket. Manapság viszont már a Chilében kitenyésztett cseresznyebetegség elterjesztéséhez is elég pár év: a Tuskóban vásárolt cseresznye magját kiköpködi valaki a kerti cseresznyefája közelében, aztán 4 év múlva kipusztul az összes hagyományos magyar cseresznyefa.A meggyfával is így volt vagy 10 éve. A hagyományos moníliával együtt lehetett élni, a falusi utcákon, öreg kertekben szépen díszlettek a permetezetlen régi meggyfajták.10 éve behurcoltak valahonnan egy új moníliatörzset, és két éven belül a permetezetlen meggyfák 90 %-a a kéményen kacskaringózott ki.Aztán ott van a kiváló, ellenálló Besztercei szilva: az ország nagy részén elterjedt mára a sharkavírus, amit a Besztercei 100 %-os gyümölcshullással tolerál.A tűzelhalás néven közismert baktériumot már nem is említem.
 Szeret minket a Nagy Testvér! (Vagy az ellenérdekelt gyomirtógyártó cég. Ebben azért lehet bizakodni.)El lehetne gondolkodni, hogy miért csak most derült ki a lenembomlás, annak ellenére, hogy ezt elvileg hatóságilag ellenőrzik. Vagy anno lefizettek valakit, vagy annyira kis mennyiség marad meg, amit a korábbi műszerekkel nem tudtak kimutatni.Az nyilvánvaló, hogy minden permetszerből marad meg valamennyi, csak a 99,99 %-uk bomlik le egészségre ártalmatlan anyagokra (az ÉVI végére). Viszont a maradék már elhanyagolható az összes élelmiszerben jelen lévő adalékanyagokhoz képest. (Az Ultrából visszamaradó anyagokhoz képest meg pláne.)Valamiért divatos dolog permetezésre nem alkalmas veszélyes anyagokkal permetezni, mint pl. ez az Ultra is elég közismert dolog. Vagy múltkor egy nő semmiképpen nem volt hajlandó a lakásban tartott virágját az Actara nevű, melegvérűekre nagyjából teljesen veszélytelen neonikotinoiddal permetezni, ő minden imádkozás ellenére a cigarettából kiáztatott nikotinlével akart permetezni, ami belélegezve egy emberre kimondottan veszélyes idegméreg. Merthogy a bolti permetszer jajjaj, milyen szörnyű dolog! (Szörnyű is, a levéltetvek szempontjából.) A trehány kertészek rendszeresen elő szokták adni magukat, hogy ők biotermelők, azaz nem permeteznek semmit, legfeljebb ha odalesz a termés, majd vesznek a boltban. (Valójában az igazi biotermelő háromszor annyit permetez, mint a nem bio, mert ő kevésbé hatásos szert használ.) Az valahogy nem jut el a „biotermelők” sapkája alá, hogy ha nem lennének lusták odafigyelni és dolgozni, és kétszer-háromszor megpermeteznék az almát vagy a krumplit, akkor szinte teljesen vegyszermentes terményt ennének, de a boltban kapható, nagytermelő által előállított terméket minden 8. napon megpermezték, mert biztos, ami biztos.Múltkor egy fórumban egy eléggé ismert bioborász hülyézett le heteken keresztül mindenkit, aki az aprószulákfoltokra glifozátot szór. A sok hülye, tönkreteszik a talajéletet! Aztán persze kiderült, hogy ő már évtizedek óta rézzel permetezi a szőlőjét, és ha valami, hát a felgyülemlő réz aztán tényleg kinyírja a talajéletet. A réz ugyanis – bár nem nehézfém – de nehézfémként viselkedik, a talajban is, meg az emberi szervezetben is. Nem bomlik le, nem ürül (mosódik) ki, hanem nagyrészt megkötődik. Ehhez képest a nembio permetszerek többsége gyógyszer.Az tény, hogy az emberek többsége nem vesz meg semmilyen gyümölcsöt, ami nem tökéletes kinézetű és nem hatalmas.De az ősrégi ellenálló gyümölcsfajtákat nem véletlenül nem termeli senki (piacra), hanem mert azok többsége tizedannyira sem ellenálló, mint a modern gyümölcsfajták. Igaz, valamikor nem kellett permetezni őket, mert száz évvel ezelőtt az akkor ismert betegségekre szelektálták őket. Manapság viszont már a Chilében kitenyésztett cseresznyebetegség elterjesztéséhez is elég pár év: a Tuskóban vásárolt cseresznye magját kiköpködi valaki a kerti cseresznyefája közelében, aztán 4 év múlva kipusztul az összes hagyományos magyar cseresznyefa.A meggyfával is így volt vagy 10 éve. A hagyományos moníliával együtt lehetett élni, a falusi utcákon, öreg kertekben szépen díszlettek a permetezetlen régi meggyfajták.10 éve behurcoltak valahonnan egy új moníliatörzset, és két éven belül a permetezetlen meggyfák 90 %-a a kéményen kacskaringózott ki.Aztán ott van a kiváló, ellenálló Besztercei szilva: az ország nagy részén elterjedt mára a sharkavírus, amit a Besztercei 100 %-os gyümölcshullással tolerál.A tűzelhalás néven közismert baktériumot már nem is említem.