1kert.hu - a FELCO specialista

 
  2012. június 18. Hétfő
  5 Válasz
  29.3K Megtekintés
Három éve ültettünk egy japán juhart, ami azóta nagyon szépen fejlődött, láthatóan jól érezte magát, több mint duplájára nőtt! Tavaly abban a nagy melegben sem volt semmi baja, és most tavasszal is szépen kihajtott, dús lombozatot hozott. Körülbelül négy hete vettem észre, hogy levelei elkezdtek színüket megtartva elszáradni és összepöndörödni. Néhány levélen fehér vagy világos száraz foltok is vannak, de ez szerintem független ettől, mert ilyen tavaly is volt (akkor a "napégésre" fogtam) Már adtam neki tápoldatos öntözést (agyagos a talaj nálunk), hátha az a baja, de nem segített, további levelek mentek tönkre. Egy kertészetben azt mondták, biztos valami levéltetű támadta meg, adtak (Karate) irtószert, hogy azzal kezeljem. Ezt megtettem, bár kételyeim voltak, mert nem láttam rajta ilyen élőlényeket. A kertben más növényeken is volt tetű, azokat szépen elpusztította, de a juhar állapota tovább romlott! Három napja kertészetben kapott gombaölőszerrel permeteztem le, mert ott azt mondták ez majd használ. Jelenleg semmi eredményt nem látok, a levelek tovább száradnak. Már több mint a fele levélzetét elvesztette, egyre kopaszabb. Kérek szépen tanácsot, mit tegyek, mivel próbálkozzam még! Nagyon nem szeretném ha tönkre menne, szeretném megmenteni! Előre is köszönöm!
2 évvel ezelőtt
·
#29930
Szinte biztos hogy atka okozza a bajt!!! Ráadásul olyan apró hogy még nagyítóval sem lehet látni. Kártevő (atka) elleni permetszerrel kell permetezni és nem lesz vele gond. Egy héten belül elkezdenek jönni az új levelek és azoknak sem a nap sem a nem elég savanyú talaj nem fog problémát okozni!! nálunk is ez volt, évekig küzdöttünk mire mikroszkóppal Megtaláltuk a tetteseket a levélfonákon.
9 évvel ezelőtt
·
#16971
Hopsz, nem néztem a dátumot, csak hogy az új kérdések között volt. :)Sokat nem értek hozzá, de egyes helyeken azt írják, hogy savanyú talajban érzi jól magát. Tehát pl. a dél-budai meszes talajokat nagyon nem szereti.
9 évvel ezelőtt
·
#16969
Az általam feltett kérdés sajnos már elvesztette jelentőségét, a fácskám azóta feladta a küzdelmet.....A történet vége: A probléma jelentkezése után még 2,5 hónapig vegetált szegény. Eldobálta szinte az összes levelét. Megmetszettem. A levek tovább fonnyadtak, végül egy darab sem maradt. Ekkora már ősz lett, bíztam benne, hogy tavasszal kihajt...sajnos nem történt meg.(Kicsi volt, kb. 60 cm amikor megvettük, és 150 cm körül volt amikor beteg lett.)Ennek ellenére azért folytatnám a témát, mert mint kiderült mást is érdekel/érint a probléma, sőt, én magam is szeretnék egy új ilyen fát - bár tartok attól, hogy az is tönkremegy!Tehát, a fent leírt probléma jelentkezése előtt tápoldatot nem kapott, csak a földet frissítettem alatta egyszer-kétszer. Ez azt jelenti, hogy a felső réteget felszedtem, frisset tettem helyette, és reménykedtem, hogy az újból a víz lemossa a tápanyagot a gyökerekhez. (igazából semmi kertészeti ismeretem nincs, igazi városi lány vagyok, aki kiköltözött egy családi házba és most próbál szép kertet varázsolni).Esetleg kérhetnék-e olyan tanácsokat, hogy mekkorát érdemes venni, hova jó telepíteni, hogyan kell ápolni, mit szeret, mit nem szeret. Egyszóval hasznos információkat, kezdő-lelkes kertészeknek!Köszönöm!
9 évvel ezelőtt
·
#16961
Korábban is lett tápoldatozva? Mert az okozhat ilyen tüneteket.
9 évvel ezelőtt
·
#16959
A fenti kerdesre szeretnek en is valaszt kapni, koszonom Andras.
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére