felco shop banner ingyenes szallitas


  Kaldeneker Anna Dísznövény

Màlna, szamòca, àfonya...egy dèzsàban?

  Kiemelt   Megoldott

Kedves Fòrumozòk, Nagyon szeretem a màlnàt, az àfonyàt, a ribizlit, a szedert ès termèszetesen a szamòcàt. :-) A legszivesebben mindet termesztenèm egy helyen, egymàs mellett. Mivel nincs kertèszeti ismeretem (mèg! de majd megtanulom) ... èrdekel, hogy lehet-e ezek közül legalàbb kettöt együtt termeszteni,pl. egy dèzsàban? Pl. àfonyàt szamóca mellett? vagy màlnàt ès folytontermö szamòcàt? Nagyon köszönöm a tippeket! Vagy a lebeszèlèst ;-) Üdv Anna

 • · dr. Némethy Zsuzsanna · Vissza a tetejére
  Az áfonya savanyú talajt kíván, a felsorolt többi növény nem, ezért az áfonyát nem tudja társítani. A szeder hosszú hajtásokat nevel, támasztékot igényel, ez nem való dézsába. Málnából is van számos folyton-termő fajta, ami valójában kétszer termő fajta, a fagyokig hozza terméseit, ezt ajánlom. De a málna terjed, új sarjakat fejleszt, mellette a szintén terjedő szamóca már nem talál helyet.Nagy méretű edényben ribizli és szamóca elképzelhető együtt.
  The reply is currently minimized Megmutat
 • Válaszok (5)
  • · Wagner Zsolt · Vissza a tetejére
   Kedves Anna!Akkor sok sikert. Valahol a lelkem mélyén én is sejtettem, hogy nem a világpiaci árakat szeretné letörni egy túltermelési válsággal. :-) Megfelelő tápoldatozással a termés mennyiségét növelhetjük, dézsás termesztésnél viszont arra oda kell figyelni, hogy pangó viz ne alakuljon ki, tehát a viz elvezetéséről gondoskodni kell. Azt nem növény tartására fejlesztették ki. Mindenesetre sok sikert.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Kaldeneker Anna · Vissza a tetejére
   Kedves Vàlaszadok,nagyon köszönöma tippeket es tapasztalatokat.Nos, az a helyzet, hogy hely hianyaban gondoltam erre ... es mivel nagyon szeretem ezeket a gyumolcsoket :-)Egyebkent Darmstadtban, Frankfurttol kb 30 km-re elek... es egyre nepszerubb az urban gardening ...Volt egy baratunk, akinek osszesen harom darab retke nott ki egy viragcsereben... de ugy meg reteknek nem orult. Hat ezert.Köszi!Legyen sze hetvegetek,AnnaIgazan hasznosak voltak a valaszaitok!!!
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Kaldeneker Anna · Vissza a tetejére
   Kedves dr.Nemethy,Köszönöm a vàlaszàt!Segitett vele :-)
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Gyöngyössy · Vissza a tetejére
   Valami oka csak van ennek a dézsás kérdezősködésnek, úgy gondolom. Biztos nem a nagybani piacot akarja elárasztani a termékeivel, csak kert hiányában szeretne próbálkozni.Szerintem egy 20 l-es dézsában simán meg lehet termelni évi 10 dkg málnát meg 10 dkg epret, és akkor még lehet, hogy keveset mondtam, mert talán a hihetetlen 15 dkg is megteremne.Nem lenne éppen rentábilis a befektetés, de még mindig jobban megérné, mint, teszem azt, újabb üres futballstadionokat építeni.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Wagner Zsolt · Vissza a tetejére
   Nem tudom, de a ribiszke és a szamóca társitásához is nagy fantázia és hit kell egy dézsában. Ahhoz, hogy értékelhető termést érjünk el, kell mondjuk 100 dézsa, számoljunk db árban 10 ezret a széteső fajtából. Ebből, mondjuk fel lehet vásárolni a NAGYBANI PIACOT szőrőstől bőrőstől. Ennél még arany lavórban is olcsóbb termelni hidropóniával és nem rozsdásodikkissé sem. :lol: Miért nem jó az szerencsétlen gazokat simán a földbe belenyomni? A ribizlit véletlenül se, mert az a szerencsétlen sorsú kutyák neve. :lol:A szeder, mint ötlet, az a feketén bólógató fajtából lett volna? Azt meg végképp nem ajánlanám még lombikba sem. :-) Kedves Anna! Tényleg miért merült fel ez a dézsás ötlet? Tényleg kiváncsivá tett. Ugye nem erkélyen szeretné a növényeket nevelni? Gondolom én, ha már felmerült az eperfa is, bár én már semmin nem csodálkozom, idézve Horatiust totál szabadon. Bár itt lehet, hogy csak rosszhiszemű voltam és pl a tűskétlen szederre gondolt. Volt itt már olyan, aki tölgyfaerdőt tervezett oda, :-)Én azt mondom, hogy és amennyiben, tulajdonképpen,átgondoltan tényleg az erkélyen akarja a növények társaságát élvezni, akkor maradjon meg a fűszernövények/pl Kotányi/ termesztése mellett. :-) Lehet még próbálkozni a szamócával, de ahhoz meg nem kell beruházni dézsára. Utána kell nézni a neten, vannak ilyen függesztett, palackokba zárt szamócák, amiket fel lehet lógatni és viszonylag szép terméseredményeket lehet kihozni belőlük. Sok sikert.
   The reply is currently minimized Megmutat

  Lépj be a válaszadáshoz.

  Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


  Itt regisztrálj »

  Partnerek
   

  FELCO-SHOP.HU - metszőolló, ágvágó és fűrész kertészeknek

  Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

  Senior.hu - Teljes élet 50 felett

  Garden-guide.com - Gardenig tips for beginners

  Vissza a tetejére