
Kérdés-Válasz Egyéb
Abban kérnék segítséget, hogy a jácint hagymát mikor kell cserépbe ültetni, hogyan kell gondozni, mikor kell elöszőr öntőzni, stb ahhoz, hogy nönapkor és pontosan március 8-a körül vigágozzon? Milyen hőfok kell, hányszor kell öntőzni, mekkora a cserép mérete stb. köszönöm a választ. Várom a segítséget vesztergom Zsuzsa
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
14 évvel ezelőtt
·
#8272
Válasz elfogadva
Kedves Zsuzsanna, Válaszomat először is azzal kezdeném, hogy pontosan egy adott dátumra „beprogramozni” a jácint virágzását elég nehéz előzetes tapasztalat nélkül. Főleg azért, mert különnőző fajták különbözőképpen viselkednek azonos körülmények között, de a hagymák elültetés előtti tárolása is nagymértékben befolyásolja a virágzás pontos idejét.Általánosában azonban elmondható, hogy egy nem előkezelt jácinthagymának 14-15 hűvös hétre van szüksége a virágzás előtt, amíg egy előkezelt hagymának 9-10 hétre. Ennek alapján kiszámítható, hogy a nőnapra szánt hagymákat október vége, és november eleje között kell elültetni. Az elültetéshez egy akkora virágedényt kell választani, ami kb. két cm szélesebb a bele kerülő hagymánál, vagy hagymáknál, és nem is túl mély. Több, különböző színű fajta egy cserépbe való ültetését a már fentebb említett okok miatt nem ajánlom. Ültetőközegnek nagyon laza virágföldet, vagy tőzeget kell használni, amibe a hagymát úgy helyezzük el, hogy felső egynegyede a talaj szine fölött maradjon. Ezután alaposan meg kell öntözni, majd egy teljesen sötét, 10C fok körüli helyre tenni. Vannak akik elvermelik, de néhány cserepet bele lehet tenni egy kartondobozba is, és garázsban, vagy picében keresni neki helyet. Ami fontos az a minél állandóbb hőmérséklet, és a mérsékelten nedvesen tartás. Ha kezdetben jól megöntöződött akkor az első néhány hétben erre nem lesz szükség, mert ha nagyon nedves a környezte akkor könnyen megrohadhat. A hagyma fokozatosan begyökeresedik, majd elkezdi a virágrügy növesztését. A tizenkettedik hét körül már hüvelykujj nagyságú, sápadt, hegyes rügy kell csúcsosodjon a hagyma tetején. Ez az a pillanat amikor még lehet késleltetni egy pár napot a virágzást azzal, ha a hűvös helyen marad a cserép. Ha tovább akarjuk vinni a folyamatot, akkor egy melegebb 17-18 C fokos helyre kell vinni a növényt, és továbbra is sötétben tartani. A meleg hatására a hajtás levelei szétnyílnak , és közülük a virágszáron elkezd kiemelkedni a virágfürt.Általában két- három napot vesz igénybe amíg a virágfürt teljesen kiemelkedik, és ekkor a növény egy enyhén melegebb, jól megvilágított helyre kerülhet, ahol a bimbók kipattannak, a levelek megzöldülnek, és a növény igazi dísszé válik. Hűvösebb helyen tovább tart a virágzás, ezért a rügyek kipattanása után tanácsos megint egy 15-17C fokos helyre tenni. Ha a hagymát a következő szezonra is meg szeretnénk tartani akkor tanácsos a virágszárat levágni, hogy ne szipolyozza a növényt, és a hagymát a levek leszáradásáig tápoldattal öntözni. A levelek leszáradása után a hagymát száraz hűvös helyen kell tárolni a következő őszig.Sok szerencsét!
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
14 évvel ezelőtt
·
#8272
Válasz elfogadva
Kedves Zsuzsanna, Válaszomat először is azzal kezdeném, hogy pontosan egy adott dátumra „beprogramozni” a jácint virágzását elég nehéz előzetes tapasztalat nélkül. Főleg azért, mert különnőző fajták különbözőképpen viselkednek azonos körülmények között, de a hagymák elültetés előtti tárolása is nagymértékben befolyásolja a virágzás pontos idejét.Általánosában azonban elmondható, hogy egy nem előkezelt jácinthagymának 14-15 hűvös hétre van szüksége a virágzás előtt, amíg egy előkezelt hagymának 9-10 hétre. Ennek alapján kiszámítható, hogy a nőnapra szánt hagymákat október vége, és november eleje között kell elültetni. Az elültetéshez egy akkora virágedényt kell választani, ami kb. két cm szélesebb a bele kerülő hagymánál, vagy hagymáknál, és nem is túl mély. Több, különböző színű fajta egy cserépbe való ültetését a már fentebb említett okok miatt nem ajánlom. Ültetőközegnek nagyon laza virágföldet, vagy tőzeget kell használni, amibe a hagymát úgy helyezzük el, hogy felső egynegyede a talaj szine fölött maradjon. Ezután alaposan meg kell öntözni, majd egy teljesen sötét, 10C fok körüli helyre tenni. Vannak akik elvermelik, de néhány cserepet bele lehet tenni egy kartondobozba is, és garázsban, vagy picében keresni neki helyet. Ami fontos az a minél állandóbb hőmérséklet, és a mérsékelten nedvesen tartás. Ha kezdetben jól megöntöződött akkor az első néhány hétben erre nem lesz szükség, mert ha nagyon nedves a környezte akkor könnyen megrohadhat. A hagyma fokozatosan begyökeresedik, majd elkezdi a virágrügy növesztését. A tizenkettedik hét körül már hüvelykujj nagyságú, sápadt, hegyes rügy kell csúcsosodjon a hagyma tetején. Ez az a pillanat amikor még lehet késleltetni egy pár napot a virágzást azzal, ha a hűvös helyen marad a cserép. Ha tovább akarjuk vinni a folyamatot, akkor egy melegebb 17-18 C fokos helyre kell vinni a növényt, és továbbra is sötétben tartani. A meleg hatására a hajtás levelei szétnyílnak , és közülük a virágszáron elkezd kiemelkedni a virágfürt.Általában két- három napot vesz igénybe amíg a virágfürt teljesen kiemelkedik, és ekkor a növény egy enyhén melegebb, jól megvilágított helyre kerülhet, ahol a bimbók kipattannak, a levelek megzöldülnek, és a növény igazi dísszé válik. Hűvösebb helyen tovább tart a virágzás, ezért a rügyek kipattanása után tanácsos megint egy 15-17C fokos helyre tenni. Ha a hagymát a következő szezonra is meg szeretnénk tartani akkor tanácsos a virágszárat levágni, hogy ne szipolyozza a növényt, és a hagymát a levek leszáradásáig tápoldattal öntözni. A levelek leszáradása után a hagymát száraz hűvös helyen kell tárolni a következő őszig.Sok szerencsét!
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
There are no replies made for this post yet.
Kérjük, jelentkezz be, hogy válaszolhass
A válasz elküldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be az űrlap segítségével, vagy regisztrálj egy fiókot, ha új vagy itt. Regisztráció »