Rózsák őszi metszése: megéri vele bíbelődni?

Rózsák őszi metszése: megéri vele bíbelődni?

Ellentmondásos, de hasznos is lehet.

Tavaszi metszés, nyári metszés, őszi metszés: a rózsák esetében számos lehetőségünk van a hajtások megkurtítására. Vajon melyik az igazán hasznos? Van egyáltalán értelme ezzel vacakolni? Különösen az őszi metszés megítélése ellentmondásos.

rozsak oszi metszese 02

Korábban elterjedten alkalmazták

Közel 20 évvel ezelőtt a rózsák őszi metszése még a nyilvános rózsakertekben, parkokban is gyakori volt. Elsősorban az ágyásban nevelt és a hibrid tearózsák voltak azok, amelyeket a szezon végén kissé visszavágtak.

Ennek oka az volt, hogy a legtöbb rózsa azévi hajtása nem érik be teljesen, a hajtások csúcsa nem fásodik és nem zárul le a növekedés. Így pedig igen fagyérzékeny marad, ezért már az első fagypont körüli hőmérsékleten visszavágták a lágy, nem fásodó részeket.

A múltban azt feltételezték, hogy a várható fagykárosodás negatívan hat a rózsák életképességére, ezért gondolkodás nélkül nyisszantották le a hajtásokat. Ma azonban már az a vélekedés, hogy a fagyást problémamentesen átvészelik a növények.

A le nem vágott rózsahajtások bizonyos körülmények közt védenek, így például a hideg keleti szél ellen, vagy az erős téli napsütésnél beárnyékolják a növény tövét.

rozsak oszi metszese 03

Ha ágyásban állnak, sűrűn

Amennyiben a kertünkben homogén, sűrűn ültetett rózsaágyásunk van, akkor az őszi metszés néha hasznos lehet. Ebben az esetben ugyanis a növények olyan sűrű bozótot alkothatnak, hogy lehetetlenné válik a téli védelem, mert nem tudunk a rózsák tövéhez férni.

Itt először vágjuk vissza az összes keresztben vagy haránt növekedő hajtást, majd a szokásos módon, komposzttalajjal takarjuk be a tövet.

Az őszi metszésnél nem muszáj szemre (rügyre) pontosan visszavágnunk, mert a tavaszi metszésnél majd lehet még többet vágni, kiigazítani. Most annyit vágjunk csak, amennyit muszáj - lehetőleg minél kevesebbet, de ahhoz elegendőt, hogy a rózsák tövéhez közelebb kerüljünk.

rozsak oszi metszese 04

Magastörzsű rózsák metszése

A magastörzsű rózsáknál is lehet az enyhébb őszi metszésnek értelme. Ezeknél a rózsáknál a hajtások nagyon kitettek, ezért különösen hajlamosak a fagykárosodásra. Ezért a koronát jól be kell csomagolnunk, ideális esetben a hideg helyeken az egész növényt jól be kell bugyolálnunk. Ez sokkal könnyebben kivitelezhető, ha előtte a hajtásokat visszavágtuk.

Korábban írtunk róla:

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?