metszes banner

Kérdés-Válasz Egyéb


  Pápai Zoltán Minden más

Óriáspöfeteg

  Kiemelt   Megoldott

Tudja valaki hogyan lehet óriáspöfeteget termeszteni ! -Hogyan szárítsam ? -Milyen táptalajon teleltessem? -Milyen talajt és helyet keressek neki otthon és, vagy erdőben? Várom a szíves tanácsokat, válaszokat! Üdv!

Válaszok (2)
  • · dr. Némethy Zsuzsanna · Vissza a tetejére
    Vadon növő gombák termesztésbe vonása nem egyszerű dolog, de meg lehet próbálni. Csehországi kutatóknak sikerült óriás pöfeteg gomba spórákat sterilezett táptalajon felszaporítani laboratóriumi körülmények között, majd szabadföldi területre kijuttatni. A 4 kisérleti területből csak egyen fejlődtek ki a termőtestek (a gombák) 4 év után. Türelmet igénylő kihívás. Angolszász honlapok adnak termesztési tanácsokat óriás pöfeteg termesztésére, amit röviden ismertetek: túlérett, belül barna színű gombatestet felvágva a spórákat ki kell áztatni esővízben, amibe natúr sót és melaszt kell adagolni. Ezek segítik a spórák csírázását. Az oldatot szobahőmérsékleten kell 24-48 óráig tartani, hogy a spórák csírázása meginduljon. Az oldatot olyan füves területre kell kiöntözni, ahol természetes módon is előfordul a gomba: napos, nyílt gyepes, erdőszéli területre. A "beoltott" területet 1-2 hétig nedvesen kell tartani a gomba megtelepedésének segítésére. Az e-bay.com honlapon árusítanak óriás pöfeteg gomba micéliumot (Giant puff ball fungi mushroom kit micelium spawn), tehát kereskedelmi forgalomban van, ukrajnai eredetű. Lehet, hogy biztosabb az eredmény, ha évente ugyanarra a helyre tér vissza gyűjteni, ahol már egyszer megtalálta. Ugyanis a talajban élő micéliuma, ha tovább is nő, de a közelben marad, és következő év(ek)ben újra fejleszti a gombatestet augusztus szeptember hónapokban. Feltéve, ha a gombagyűjtés alapszabályát betartotta: a tönköt úgy vágta le, hogy a talajban lévő gombamicélium nem sérült meg, a talajban maradt.
    The reply is currently minimized Megmutat
  • · Pápai Zoltán · Vissza a tetejére
    Köszönöm a gazdag információt! Az írásom óta viszont a tavalyi elszórt spórák meghozták első terméseiket amelyek ugyan nem az óriás fajta termései de azért ezek is 8-10 cm átmérőre megnőttek és épp tegnap szüreteltem le. Nem gondoltam volna hogy a homokos sovány akácos-füves- szilvava alatt homokosi talaj sikert hoz. :) ! Pechemre épp költözöm, ezért új helyet kell találjak. :/ Augusztusban viszont találtam egy szép kézilabda és 1 nem sokkal de nagyobb példányt amely szárítása sikeres volt, így friss spórákkal fogok neki az új kísérletnek! Üdv Zoli
    The reply is currently minimized Megmutat

Lépj be a válaszadáshoz.

Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


Itt regisztrálj »

Vissza a tetejére