Most metsszük a rózsákat, de ne mindegyiket

Most metsszük a rózsákat, de ne mindegyiket

Fajtája válogatja.

Amikor az aranyvessző virágzásnak indul, elérkezik a rózsák metszésének ideje. Ügyelnünk kell azonban arra, hogy mely fajtának mi az igénye.

Amint a talaj nincs többé fagyott állapotban, megkezdhetjük a rózsák ültetését. Figyeljünk viszont arra, hogy a virágok királynője csak olyan helyre kerüljön, ahol korábban nem növekedett rózsa.

rozsakat metsszuk ne mindegyiket 02

A már meglévő, rendszeresen virágzó rózsák elviselik a májusi erőteljesebb, 3-5 rügyre történő visszavágást. Az utolsó szemnek kifelé kell néznie. A metszőollóval kb. 5 mm-rel felette nyisszantsunk és enyhén átlósan úgy, hogy az esővíz le tudjon folyni, ne induljon meg rothadás.

Cserjés és kúszórózsák esetben elegendő, ha egy kicsit megritkítjuk őket, és megrövidítjük az erős, el nem ágazó hajtásokat. Azon hibrid tearózsák és a kerti rózsák esetében azonban elengedhetetlen a metszés, amelyek csak az idei hajtásokon hozzák a virágaikat. El kell távolítanunk a vadhajtások mellett az elszáradt és elhalt ágakat is.

rozsakat metsszuk ne mindegyiket 03

Azonban a kerti szezon ideje alatt is szükséges néha metszenünk, például az elszáradt virágokat levágni, így megakadályozva a termésérlelést és segítve egy második virágzáshoz a növényt.

Alapszabályként elmondható, hogy a gyengén növő rózsákat erőteljesebben visszavághatjuk, az erősen növőket viszont kevésbé drasztikusan. Az erőteljesebb metszés ugyanis növekedésre, új hajtások hozatalára serkenti a növényt. Ezt követően adjunk plusz tápanyagot a növényeknek, például érett komposztot.

Figyelem! Nem viselik el a koratavaszi metszést azok a fajták, amelyek évente csak egyszer virágoznak. Esetükben ugyanis a virágrügyek az előző évi fás hajtásokon fejlődnek.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR