Most metsszük a rózsákat, de ne mindegyiket

Most metsszük a rózsákat, de ne mindegyiket

Fajtája válogatja.

Amikor az aranyvessző virágzásnak indul, elérkezik a rózsák metszésének ideje. Ügyelnünk kell azonban arra, hogy mely fajtának mi az igénye.

Amint a talaj nincs többé fagyott állapotban, megkezdhetjük a rózsák ültetését. Figyeljünk viszont arra, hogy a virágok királynője csak olyan helyre kerüljön, ahol korábban nem növekedett rózsa.

rozsakat metsszuk ne mindegyiket 02

A már meglévő, rendszeresen virágzó rózsák elviselik a májusi erőteljesebb, 3-5 rügyre történő visszavágást. Az utolsó szemnek kifelé kell néznie. A metszőollóval kb. 5 mm-rel felette nyisszantsunk és enyhén átlósan úgy, hogy az esővíz le tudjon folyni, ne induljon meg rothadás.

Cserjés és kúszórózsák esetben elegendő, ha egy kicsit megritkítjuk őket, és megrövidítjük az erős, el nem ágazó hajtásokat. Azon hibrid tearózsák és a kerti rózsák esetében azonban elengedhetetlen a metszés, amelyek csak az idei hajtásokon hozzák a virágaikat. El kell távolítanunk a vadhajtások mellett az elszáradt és elhalt ágakat is.

rozsakat metsszuk ne mindegyiket 03

Azonban a kerti szezon ideje alatt is szükséges néha metszenünk, például az elszáradt virágokat levágni, így megakadályozva a termésérlelést és segítve egy második virágzáshoz a növényt.

Alapszabályként elmondható, hogy a gyengén növő rózsákat erőteljesebben visszavághatjuk, az erősen növőket viszont kevésbé drasztikusan. Az erőteljesebb metszés ugyanis növekedésre, új hajtások hozatalára serkenti a növényt. Ezt követően adjunk plusz tápanyagot a növényeknek, például érett komposztot.

Figyelem! Nem viselik el a koratavaszi metszést azok a fajták, amelyek évente csak egyszer virágoznak. Esetükben ugyanis a virágrügyek az előző évi fás hajtásokon fejlődnek.

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

A gyümölcsfákat külön-külön bemutató filmek alkalmasak arra, hogy a kertészkedők egy életre elsajátítsák a metszés tudományát.

A jól metszett gyümölcsfák pedig sokkal szebb és nagyobb mennyiségű gyümölcsöt teremnek majd számukra.

A tanfolyam DVD és a hozzá tartozó kiskönyv ide kattintva rendelhető házhoz.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?