metszes banner

Kérdés-Válasz Gyümölcs


  Jenei Péter Gyümölcs

Sárgabarack helyére új fa (?)

  Kiemelt   Megoldott

Kedves kertbarátok! A napokban rászántam magam és kiszedtem a kertben már 4-5 éve kiszáradt sárgabarack fát. Eléggé el volt már korhadva, a tövénél szinte porhanyós volt és a hangya is lepte. kb 40 cm-re ástam le és a gyökereket eddig ki is szedtem(gondolom mélyebben még van, a fa már normál nagyságú volt, tehát nem csemete-gyökérzete volt). A kérdésem az volna, hogy van-e rá esély, hogy ha most ősszel a helyére vagy picit mellé telepítenék fát, akkor esetleg az elődtől származó, valamilyen a földben maradt betegség, gomba, stb átmegy rá? Ha igen, akkor milyen megoldást ajánlotok? mik azok a fafajták, amik a barack nyűgjeinek ellenálllnak(minden fajta gyümölcs fa szóba jöhet a szilva kivételével) vagy esetleg van valami szer, amivel lehet a földet fertőtleníteni?

 • · Pál Tibor Zoltán · Vissza a tetejére
  Nos van egy olyan kifelyezés,hogy talajuntság. Azt jelenti hogy az ott termelt kultúra már kiszedte a néki legfontosabb tápanyagokat a talajból és hiány léphet fel ha ugyanazt a növényt fát sokáig tartottuk egyugyanazon helyen.Tehát ez azt sugalja,hogy inkább egy más fajta gyümölcsfát kellene telepíteni. De néha a szükség törveny bont-ha történetesen nékünk továbbra is barackfára van igényünk. Ez is megoldható gondos talajelőkészítési munkával. Mik ezek Pl talajcsere kb 1m x1m x 0.7m -es ültetőgödörben teljes jó minőségű talajra kicserélni a földet. Ha ez nem megoldható akkor a fenti méretű ültetőgödörből kiszedett földet 40-50 kg jó érett istállótrágyával öszekeverni és ezt visszatölteni. De visszatöltés elött a gödör aljára kb 1 kg N+P+K mütrágyát beforgatni. Itt föleg a nitrogénnek van szerepe, hogy a gyökérmaradványok könnyeben és gyorsabban lebomoljanak. Az igy előkészitett talajba őszel bármilyen fa telepithető amire szükség van.
  The reply is currently minimized Megmutat
 • Válaszok (2)
  • · Jenei Péter · Vissza a tetejére
   köszönöm a segítséget, valószínüleg nem barack lesz az utód, de ezt a talajfrissítést mindenképp megcsinálom. És ha jól értettem akkor mindegy, hogy milyen másik fajta fa mellett döntök.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Pál Tibor Zoltán · Vissza a tetejére
   Igen az igy előkészített talajba bármilyen gyűmölcsfa ültethető.Mire az új csemete gyökerei tulnönek az ültető gödrön akkora regenerálódik a környezö termötalaj is.
   The reply is currently minimized Megmutat

  Lépj be a válaszadáshoz.

  Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


  Itt regisztrálj »

  Partnerek
   

  FELCO-SHOP.HU - metszőolló, ágvágó és fűrész kertészeknek

  Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

  Senior.hu - Teljes élet 50 felett

  Vissza a tetejére