VideóTIPP: Metszéssel így erősítem vagy gyengítem a gyümölcsfát

VideóTIPP: Metszéssel így erősítem vagy gyengítem a gyümölcsfát

A metszést végző kertész eldöntheti, merre engedje nőni a fát, majd néhány mozdulattal bebiztosíthatja magát.

A gyümölcsfák metszésekor a metszés szabályait ismerő kertész döntheti el, hogy a fát növekedésre, vagy inkább vízszintes terjeszkedésre ösztökélje. A függőlegesen felfelé törekvő hajtást tőből kell eltávolítani, mert különben feleslegesen sűrűsíti a koronát és később elfogja a napfényt a fejlődő gyümölcsöktől. Dönthetünk úgy is, hogy nem teljesen tőből vesszük ki ezeket a hajtásokat vagy ágakat, hanem ággyűrűre (azaz egy néhány milliméteres csonkocskát hagyva) metszük, mert így nagy esély van rá, hogy innen a következő évben új hajtás fejlődik.

A vázágak végén szabad a kertész döntése: ha inkább vízszintesen növekvő, terjedelmes koronát szeretne, akkor egy alsó állású vesszőt hagy meg (és levágja a felette lévő, felső vesszőt). Ha viszont gyengíteni szeretnénk a növekedést, akkor a csúcson lévő hajtást hagyjuk meg és az alsót vágjuk le. Nem tévedés: hiszen minél inkább visszavágjuk a felfelé törekvő hajtásokat, annál nagyobb erővel pótolják magukat a következő évben.

Forrás: A metszés gyümölcsei videótanfolyam, amelyben Bálint gazda 10 házikerti gyümölcsfa metszésére tanítja meg az érdeklődőket, három gyakorló kertész szakember közreműködésével. A helyes metszés tudománya ugyanis gyorsan elsajátítható ebből a 100 perces tanfolyamból.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR