VideóTIPP: Metszéssel így erősítem vagy gyengítem a gyümölcsfát

VideóTIPP: Metszéssel így erősítem vagy gyengítem a gyümölcsfát

A metszést végző kertész eldöntheti, merre engedje nőni a fát, majd néhány mozdulattal bebiztosíthatja magát.

A gyümölcsfák metszésekor a metszés szabályait ismerő kertész döntheti el, hogy a fát növekedésre, vagy inkább vízszintes terjeszkedésre ösztökélje. A függőlegesen felfelé törekvő hajtást tőből kell eltávolítani, mert különben feleslegesen sűrűsíti a koronát és később elfogja a napfényt a fejlődő gyümölcsöktől. Dönthetünk úgy is, hogy nem teljesen tőből vesszük ki ezeket a hajtásokat vagy ágakat, hanem ággyűrűre (azaz egy néhány milliméteres csonkocskát hagyva) metszük, mert így nagy esély van rá, hogy innen a következő évben új hajtás fejlődik.

A vázágak végén szabad a kertész döntése: ha inkább vízszintesen növekvő, terjedelmes koronát szeretne, akkor egy alsó állású vesszőt hagy meg (és levágja a felette lévő, felső vesszőt). Ha viszont gyengíteni szeretnénk a növekedést, akkor a csúcson lévő hajtást hagyjuk meg és az alsót vágjuk le. Nem tévedés: hiszen minél inkább visszavágjuk a felfelé törekvő hajtásokat, annál nagyobb erővel pótolják magukat a következő évben.

Forrás: A metszés gyümölcsei videótanfolyam, amelyben Bálint gazda 10 házikerti gyümölcsfa metszésére tanítja meg az érdeklődőket, három gyakorló kertész szakember közreműködésével. A helyes metszés tudománya ugyanis gyorsan elsajátítható ebből a 100 perces tanfolyamból.

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

A gyümölcsfákat külön-külön bemutató filmek alkalmasak arra, hogy a kertészkedők egy életre elsajátítsák a metszés tudományát.

A jól metszett gyümölcsfák pedig sokkal szebb és nagyobb mennyiségű gyümölcsöt teremnek majd számukra.

A tanfolyam DVD és a hozzá tartozó kiskönyv ide kattintva rendelhető házhoz.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?