Kedves Balázs!Nem feltétlen. Amennyiben gazos, elhanyagolt a terület, azt renszeres kaszálással simán rendbe lehet hozni. Egy komolyabb kasza, mondjuk ugy 150e-be fáj, de egy ekkora területre való, olcsóbban is kihozható, bár nem javasolnm, Inkább méretezzük egy kicsit túl a gépet. Mindezek után az ültetőgödröket kell kialakitani, ami nem kevés meló. Ha azt jól feltöltöttük szervesanyaggal, foszforral, káliummal, jöhet az ültetés. Amennyiben pálinkára gondolt, az szeszkihozatal sem utolsó szempont. A besztercei szilváé, nemtudom szilvái elég jó. Sárgabaracké úgy 4 százalék körül mozog, ami 8-10 liter pálinkát jelent/ mázsa cefre. Még a sárgabarack ami idézőjelbe igénytelen, ott viszont a virágzáskori monilia viheti el az egész termést. Ahol korábban szőlő volt, ott általában a gyümölcsösök vonatkozásában is megfelelőa klima.Áfonyát semmi képpen nem javasolnék, mert talajigénye speciális, a savanyú talajokat kedveli. Csipkebogyó: hát nem tudom. Úgy emlékszem, hogy alacsony a cukortartalma, de ennek utána kellene néznem. Azt más szempontból nem ajánlanám. Jó esetben mondjuk 10 liter pálinkához kellene 100 kg bogyó. Ez egy nagyon durvitott számitás. No csipkéből leszedni 1 mázsát az szép teljesitmény, pár öltözet ruhánk rámegy és az életünket is megunjuk, hozzátéve azt, hogy inkább úgy 5-6 liter jönne le belőle. A málna szedése megint macerás, bők, szúr, jó esetben még szúnyog is van benne és elég szaporátlan. Nem véletlenül az ára is magas. A nagyobb szemű gyümölcsök begyüjtése, cefrézése lényegesen egyszerübb.Jó a málnát nem kell magozni, de akkor is. Az is igaz, hogy nagyon kurrens pálesz lesz belőle. Érési időben, hogy mennyiséget tudjunk leszedni marha nagy az élőmunka igénye. A cefrézés előtt a gyümölcsöt mosni kell, pláne ha lepotyogott a földre. Málnánál ez annyira nem lenne vicces. A jó pálinkának az alapja a jó cefre, amennyiben nem tudjuk azonnal kifőzetni, hát a tárolás során sajna, ha nincs beállitva a ph-ja 2,8-3.2 közé, akkor nagyon gyorsan megpunnyadhat és kárba vész minden. Telepités előtt végig kell gondolni. Szilva, sárgabarack, körte, esetleg alma szerintem jó perspektiva. Mindegyiknek más és más a növényvédelmi technológiája, ezt idő hiányában figyelembe kell venni, lehet hogy csak egy fajtára kell koncentrálni. A döntés az Ön kezében van.A terület folyamatos kaszálása során, a gyomtársulás összetétele meg fog változni és egyszikű, füfélék irányába fog eltolódni.Ja a besztercei szilvát telepitésre nem javasolnám, mert egy esetleges sharka- virus fertőzés elviszi, mint a rongy. Kizárólag erre a virusra toleráns, vagy rezisztens fajtákat javasolnék.