1kert.hu - a FELCO specialista

  2013. január 25. Péntek
  4 Válasz
  6.7K Megtekintés
Tisztelt Bálint Gazda! Azzal a kéréssel fordulok Önökhöz, hogy Somogy-megyében a Balatonhoz közel Kötcsén van egy 1600m2-es szőlő besorolású telkem. (enyhén lejtős) A telken jelenleg nem terem semmilyen gyümölcs , de a tavasszal szeretném megművelni. Az ott megtermett gyümölcsből szeretnék pálinkát készíteni. Sajnos nem tudok vele napi szinten foglalkozni ezért én valamilyen bogyós termésű gyümölcsre gondoltam, ami nem igényel sok törődést. Kérem ajánljanak nekem ilyen vagy ehhez hasonló gyümölcsöt. Köszönettel
11 évvel ezelőtt
·
#12874
Válasz elfogadva
Kedves Balázs!Nem feltétlen. Amennyiben gazos, elhanyagolt a terület, azt renszeres kaszálással simán rendbe lehet hozni. Egy komolyabb kasza, mondjuk ugy 150e-be fáj, de egy ekkora területre való, olcsóbban is kihozható, bár nem javasolnm, Inkább méretezzük egy kicsit túl a gépet. Mindezek után az ültetőgödröket kell kialakitani, ami nem kevés meló. Ha azt jól feltöltöttük szervesanyaggal, foszforral, káliummal, jöhet az ültetés. Amennyiben pálinkára gondolt, az szeszkihozatal sem utolsó szempont. A besztercei szilváé, nemtudom szilvái elég jó. Sárgabaracké úgy 4 százalék körül mozog, ami 8-10 liter pálinkát jelent/ mázsa cefre. Még a sárgabarack ami idézőjelbe igénytelen, ott viszont a virágzáskori monilia viheti el az egész termést. Ahol korábban szőlő volt, ott általában a gyümölcsösök vonatkozásában is megfelelőa klima.Áfonyát semmi képpen nem javasolnék, mert talajigénye speciális, a savanyú talajokat kedveli. Csipkebogyó: hát nem tudom. Úgy emlékszem, hogy alacsony a cukortartalma, de ennek utána kellene néznem. Azt más szempontból nem ajánlanám. Jó esetben mondjuk 10 liter pálinkához kellene 100 kg bogyó. Ez egy nagyon durvitott számitás. No csipkéből leszedni 1 mázsát az szép teljesitmény, pár öltözet ruhánk rámegy és az életünket is megunjuk, hozzátéve azt, hogy inkább úgy 5-6 liter jönne le belőle. A málna szedése megint macerás, bők, szúr, jó esetben még szúnyog is van benne és elég szaporátlan. Nem véletlenül az ára is magas. A nagyobb szemű gyümölcsök begyüjtése, cefrézése lényegesen egyszerübb.Jó a málnát nem kell magozni, de akkor is. Az is igaz, hogy nagyon kurrens pálesz lesz belőle. Érési időben, hogy mennyiséget tudjunk leszedni marha nagy az élőmunka igénye. A cefrézés előtt a gyümölcsöt mosni kell, pláne ha lepotyogott a földre. Málnánál ez annyira nem lenne vicces. A jó pálinkának az alapja a jó cefre, amennyiben nem tudjuk azonnal kifőzetni, hát a tárolás során sajna, ha nincs beállitva a ph-ja 2,8-3.2 közé, akkor nagyon gyorsan megpunnyadhat és kárba vész minden. Telepités előtt végig kell gondolni. Szilva, sárgabarack, körte, esetleg alma szerintem jó perspektiva. Mindegyiknek más és más a növényvédelmi technológiája, ezt idő hiányában figyelembe kell venni, lehet hogy csak egy fajtára kell koncentrálni. A döntés az Ön kezében van.A terület folyamatos kaszálása során, a gyomtársulás összetétele meg fog változni és egyszikű, füfélék irányába fog eltolódni.Ja a besztercei szilvát telepitésre nem javasolnám, mert egy esetleges sharka- virus fertőzés elviszi, mint a rongy. Kizárólag erre a virusra toleráns, vagy rezisztens fajtákat javasolnék.
11 évvel ezelőtt
·
#12871
A magam részéről őshonos, régi magyar gyümölcsfákat ajánlanék, körte, alma, szilva. Szilvából szóba jöhetnek új, német nemesitésű fajták is, melyek himlőre rezisztensek. Állitólag az Elena ilyen, kiemelkedő 18 százalékos cukorfokkal. Szilvának a szeszkihozatala nagyon jónak mondható, viszonylag kevés törődést igényel. Közvetlen virágzás utáni növényvédelme, szilvadarázs vontakozásában viszont nem elhanyagolható. kevés permetezéssel, metszéssel ápolása megoldható. Régi fajták gyüjteménye: Gazdaudvar honlapján/ Facsemeték, magyar őshonos, vagy Kovács Gyula Pórszombat Petőfi út 1/a tel/30-235-1063Egy termőre fordult szilva, akár 100-120 kg is tud termeni, 6 százalék körüli szeszkihozatallal, ami 12-14 liter 50 fokos pálinka körül tendál, ha a cefrézés körül minden rendben van.
11 évvel ezelőtt
·
#12873
Tisztelt Zsolt!Mindenek előtt szeretném megköszönni a gyors választ.Ha megengedné egy dolgot pontosítani szeretnék:-A telek ami beültetésre kerülne kb. 40-50 éve szőlő terület volt.A mai állapotot az jellemzi,hogy egy gazos-műveletlen terület, ami egy meredek domb oldalában helyezkedik el, ebből gondolom hogy az ültetés előtti talaj előkészítés,rendezés, szántás, trágyázás szerintem elég nehezen oldható meg.(hacsak egy lépcsőzetes területrendezést nem készítek).Ezt figyelembe véve gondoltam,hogy pl. fekete berkenyét, csipke bogyó, áfonya málna stb. célszerűbb lenne termeszteni.Válaszát várva köszönettel.
11 évvel ezelőtt
·
#12874
Válasz elfogadva
Kedves Balázs!Nem feltétlen. Amennyiben gazos, elhanyagolt a terület, azt renszeres kaszálással simán rendbe lehet hozni. Egy komolyabb kasza, mondjuk ugy 150e-be fáj, de egy ekkora területre való, olcsóbban is kihozható, bár nem javasolnm, Inkább méretezzük egy kicsit túl a gépet. Mindezek után az ültetőgödröket kell kialakitani, ami nem kevés meló. Ha azt jól feltöltöttük szervesanyaggal, foszforral, káliummal, jöhet az ültetés. Amennyiben pálinkára gondolt, az szeszkihozatal sem utolsó szempont. A besztercei szilváé, nemtudom szilvái elég jó. Sárgabaracké úgy 4 százalék körül mozog, ami 8-10 liter pálinkát jelent/ mázsa cefre. Még a sárgabarack ami idézőjelbe igénytelen, ott viszont a virágzáskori monilia viheti el az egész termést. Ahol korábban szőlő volt, ott általában a gyümölcsösök vonatkozásában is megfelelőa klima.Áfonyát semmi képpen nem javasolnék, mert talajigénye speciális, a savanyú talajokat kedveli. Csipkebogyó: hát nem tudom. Úgy emlékszem, hogy alacsony a cukortartalma, de ennek utána kellene néznem. Azt más szempontból nem ajánlanám. Jó esetben mondjuk 10 liter pálinkához kellene 100 kg bogyó. Ez egy nagyon durvitott számitás. No csipkéből leszedni 1 mázsát az szép teljesitmény, pár öltözet ruhánk rámegy és az életünket is megunjuk, hozzátéve azt, hogy inkább úgy 5-6 liter jönne le belőle. A málna szedése megint macerás, bők, szúr, jó esetben még szúnyog is van benne és elég szaporátlan. Nem véletlenül az ára is magas. A nagyobb szemű gyümölcsök begyüjtése, cefrézése lényegesen egyszerübb.Jó a málnát nem kell magozni, de akkor is. Az is igaz, hogy nagyon kurrens pálesz lesz belőle. Érési időben, hogy mennyiséget tudjunk leszedni marha nagy az élőmunka igénye. A cefrézés előtt a gyümölcsöt mosni kell, pláne ha lepotyogott a földre. Málnánál ez annyira nem lenne vicces. A jó pálinkának az alapja a jó cefre, amennyiben nem tudjuk azonnal kifőzetni, hát a tárolás során sajna, ha nincs beállitva a ph-ja 2,8-3.2 közé, akkor nagyon gyorsan megpunnyadhat és kárba vész minden. Telepités előtt végig kell gondolni. Szilva, sárgabarack, körte, esetleg alma szerintem jó perspektiva. Mindegyiknek más és más a növényvédelmi technológiája, ezt idő hiányában figyelembe kell venni, lehet hogy csak egy fajtára kell koncentrálni. A döntés az Ön kezében van.A terület folyamatos kaszálása során, a gyomtársulás összetétele meg fog változni és egyszikű, füfélék irányába fog eltolódni.Ja a besztercei szilvát telepitésre nem javasolnám, mert egy esetleges sharka- virus fertőzés elviszi, mint a rongy. Kizárólag erre a virusra toleráns, vagy rezisztens fajtákat javasolnék.
11 évvel ezelőtt
·
#12884
Kedves BAlázs!Válaszoltam a levelére, az üzenetek között van.
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére