By Vendég on 2013. július 27. Szombat
Posted in Gyümölcs
Válaszok 9
Kedvelések 0
Megtekintések 7.7K
Értékelés 0
Harmadik éve - egy nem nagyon tetsző - zöldalama fám hasítékos ékoltással oltott hajtásán megjelentek és szépen növekednek, piroslanak az oltott "Éva" nyári alma gyümölcsei. Az egyik ág termésén viszont elcsodálkoztam. Ugyan azon oltott ágon, egymás melletti két termőrögyből egy ilyen és egy olyan gyümölcs fejlődött. Természetes ez, vagy a természet nem megszokott csodája? Ez a csoda későbben is várható? Ha valóban nagyon ritka jelenség és igényelné, szívesen elküldöm egy megadott címre.
Nem lehet, hogy csak később érő Éva almák a zöldek, és 2 hét múlva ugyanolyan pirosak lesznek? Az Éva érése elég elhúzódó.
·
10 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
Egy másik szakembertől ezt a választ kaptam:E jelenségnek első példája 1825-ben keletkezett: a Laburnocytisus Adami. Oltás révén két különböző növény szövetei keveredtek és az oltvány vegyesen hozott sárga illetve piros virágokat. A szövetkeveredés állandosult és a növény utódai azóta is léteznek. Valószínű oltásnál gyakran előfordul szövetkeveredés, de láthatóvá csak akkor válik, ha a kevert szövet egy tenyészőcsúcsba is eljut. Ha képen látható alma vegyes termőnyársat sikerülne leoltani, akkor a zöld-piros alma jelenség az oltványban folytatódhat. Termesztési, vagy díszértéke persze szerintem nincs. Csak kuriózum.
·
10 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
·
10 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
Elképzelhető olyan oltásmód, ahol ez megtörténik, de egy ékoltásnál ez kizárt.Ugyanis az oltott rész osztódó szöveteihez nem kerülhet az alany semmilyen szövete, hogy keveredjenek, és az alany sejtjei összeépüljenek a másik fajtával.A zöld alma hormonjai egész biztosan hatnak az Évára, pl. késleltetik az érést, ha a zöld későbbi érésű, de a szövetekhez nincs közük, azokon nem tudnak változtatni.Nekem még mindig az a feltételezésem, hogy a zöld is szépen bepirosodik majd 2 héten belül. A fotón is úgy tűnik, mintha ez már elkezdődött volna.
·
10 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
A zöld is Éva alma ,az enyém is ilyen,pedig az egész fa Éva.
·
10 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
Örülök, hogy feltettem a kérdést, a nyilvánosság nagyon hasznos és biztosan lesz még hozzászóló.Én minden esetre most megjelölöm ezt a termőnyársat és továbboltásra növesztem. Ha lehet, nyugalmi állapotában veszek róla oltható részt és ismét bebicskázok vele egy ágat.Igazán kíváncsivá tett a dolog, laikusként tudományos tevékenységbe fogok.A válaszokat prdig tisztelettel megköszönöm.
·
10 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
[quote name=Gyöngyössy]Elképzelhető olyan oltásmód, ahol ez megtörténik, de egy ékoltásnál ez kizárt.Ugyanis az oltott rész osztódó szöveteihez nem kerülhet az alany semmilyen szövete, hogy keveredjenek, és az alany sejtjei összeépüljenek a másik fajtával.A zöld alma hormonjai egész biztosan hatnak az Évára, pl. késleltetik az érést, ha a zöld későbbi érésű, de a szövetekhez nincs közük, azokon nem tudnak változtatni.Nekem még mindig az a feltételezésem, hogy a zöld is szépen bepirosodik majd 2 héten belül. A fotón is úgy tűnik, mintha ez már elkezdődött volna.Tisztelt Gyöngyössy Kertbarát-ismerősöm! Szeretném öntől megkérdezni ez úton,/sajnos más úton nem tudom Önnel a kapcsolatot felvenni/, hogy az e hónapban leérő almafámat is karcsusíthatom úgy magasságban, mint szélességben? A barackfámat meg a meggyfámat sikerült karcsusítanom! Sebkezelőt használtam. Várom szíves válaszát.
·
10 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
Az Éva alma ismeretim szerint a Batul és a Jonathán spontán kereszteződéséből keletkezett. A Batul zöld és ebben az eseben ez dominál. De ha zöld marad is fogyasztható... kicsit később esetleg utóérleléssel. Az én 30 éves fámon is előfordul ilyen, főleg az árnyékos oldalon. >s
·
10 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
Tisztelt Plessinger Attila!Tulajdonképpen az almát is lehet metszeni ilyenkor, főleg, ha minden vágás le van fertőtlenítve.Viszont mégis inkább szerencsésebb lenne tél végén, kora tavasszal metszeni. A csonthéjasokkal ellentétben, az almaféléknek olyankor nincs sebzésen keresztül bejutó kórokozója. (Ilyenkor viszont van, nem érdemes kockáztatni.)
·
10 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
View Full Post