metszes banner

Kérdés-Válasz Gyümölcs


  Bartos Sándor Gyümölcs

Egy ágon két fajta alma.

  Kiemelt   Megoldott

Harmadik éve - egy nem nagyon tetsző - zöldalama fám hasítékos ékoltással oltott hajtásán megjelentek és szépen növekednek, piroslanak az oltott "Éva" nyári alma gyümölcsei. Az egyik ág termésén viszont elcsodálkoztam. Ugyan azon oltott ágon, egymás melletti két termőrögyből egy ilyen és egy olyan gyümölcs fejlődött. Természetes ez, vagy a természet nem megszokott csodája? Ez a csoda későbben is várható? Ha valóban nagyon ritka jelenség és igényelné, szívesen elküldöm egy megadott címre.
Csatolmányok:

 • · Gyöngyössy · Vissza a tetejére
  Nem lehet, hogy csak később érő Éva almák a zöldek, és 2 hét múlva ugyanolyan pirosak lesznek? Az Éva érése elég elhúzódó.
  The reply is currently minimized Megmutat
 • Válaszok (8)
  • · Bartos Sándor · Vissza a tetejére
   Egy másik szakembertől ezt a választ kaptam:E jelenségnek első példája 1825-ben keletkezett: a Laburnocytisus Adami. Oltás révén két különböző növény szövetei keveredtek és az oltvány vegyesen hozott sárga illetve piros virágokat. A szövetkeveredés állandosult és a növény utódai azóta is léteznek. Valószínű oltásnál gyakran előfordul szövetkeveredés, de láthatóvá csak akkor válik, ha a kevert szövet egy tenyészőcsúcsba is eljut. Ha képen látható alma vegyes termőnyársat sikerülne leoltani, akkor a zöld-piros alma jelenség az oltványban folytatódhat. Termesztési, vagy díszértéke persze szerintem nincs. Csak kuriózum.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Bartos Sándor · Vissza a tetejére
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Gyöngyössy · Vissza a tetejére
   Elképzelhető olyan oltásmód, ahol ez megtörténik, de egy ékoltásnál ez kizárt.Ugyanis az oltott rész osztódó szöveteihez nem kerülhet az alany semmilyen szövete, hogy keveredjenek, és az alany sejtjei összeépüljenek a másik fajtával.A zöld alma hormonjai egész biztosan hatnak az Évára, pl. késleltetik az érést, ha a zöld későbbi érésű, de a szövetekhez nincs közük, azokon nem tudnak változtatni.Nekem még mindig az a feltételezésem, hogy a zöld is szépen bepirosodik majd 2 héten belül. A fotón is úgy tűnik, mintha ez már elkezdődött volna.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Módos lajosné · Vissza a tetejére
   A zöld is Éva alma ,az enyém is ilyen,pedig az egész fa Éva.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Bartos Sándor · Vissza a tetejére
   Örülök, hogy feltettem a kérdést, a nyilvánosság nagyon hasznos és biztosan lesz még hozzászóló.Én minden esetre most megjelölöm ezt a termőnyársat és továbboltásra növesztem. Ha lehet, nyugalmi állapotában veszek róla oltható részt és ismét bebicskázok vele egy ágat.Igazán kíváncsivá tett a dolog, laikusként tudományos tevékenységbe fogok.A válaszokat prdig tisztelettel megköszönöm.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Plessinger Attila · Vissza a tetejére
   [quote name=Gyöngyössy]Elképzelhető olyan oltásmód, ahol ez megtörténik, de egy ékoltásnál ez kizárt.Ugyanis az oltott rész osztódó szöveteihez nem kerülhet az alany semmilyen szövete, hogy keveredjenek, és az alany sejtjei összeépüljenek a másik fajtával.A zöld alma hormonjai egész biztosan hatnak az Évára, pl. késleltetik az érést, ha a zöld későbbi érésű, de a szövetekhez nincs közük, azokon nem tudnak változtatni.Nekem még mindig az a feltételezésem, hogy a zöld is szépen bepirosodik majd 2 héten belül. A fotón is úgy tűnik, mintha ez már elkezdődött volna.[/quote]Tisztelt Gyöngyössy Kertbarát-ismerősöm! Szeretném öntől megkérdezni ez úton,/sajnos más úton nem tudom Önnel a kapcsolatot felvenni/, hogy az e hónapban leérő almafámat is karcsusíthatom úgy magasságban, mint szélességben? A barackfámat meg a meggyfámat sikerült karcsusítanom! Sebkezelőt használtam. Várom szíves válaszát.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Salagvárdi József · Vissza a tetejére
   Az Éva alma ismeretim szerint a Batul és a Jonathán spontán kereszteződéséből keletkezett. A Batul zöld és ebben az eseben ez dominál. De ha zöld marad is fogyasztható... kicsit később esetleg utóérleléssel. Az én 30 éves fámon is előfordul ilyen, főleg az árnyékos oldalon. >s
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Gyöngyössy · Vissza a tetejére
   Tisztelt Plessinger Attila!Tulajdonképpen az almát is lehet metszeni ilyenkor, főleg, ha minden vágás le van fertőtlenítve.Viszont mégis inkább szerencsésebb lenne tél végén, kora tavasszal metszeni. A csonthéjasokkal ellentétben, az almaféléknek olyankor nincs sebzésen keresztül bejutó kórokozója. (Ilyenkor viszont van, nem érdemes kockáztatni.)
   The reply is currently minimized Megmutat

  Lépj be a válaszadáshoz.

  Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


  Itt regisztrálj »

  Partnerek
   

  FELCO-SHOP.HU - metszőolló, ágvágó és fűrész kertészeknek

  Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

  Senior.hu - Teljes élet 50 felett

  Vissza a tetejére