Kedves Anett!Régen a fahamut sokféle képpen hasznosították. Nagymamám még szappant főzött belőle, a lúgjával mosott, és télen a járdát is hamuval szórtuk fel, nem sóval. Biokertészetben is használható, ha az ágyás szélét körbeszórod vele, eredményesen távol tartja a meztelencsigákat. A komposztra is keülhet belőle, de figyelembe kell venni, hogy erősen lúgos kémhatású, pH-értéke 10-13. A többi anyaghoz viszonyítva a 3-5%-ot ne haladja meg az aránya.Néhány régi recept:Hamu-lúg készítése:1 kg hamuhoz 4 liter forró vizet öntünk, állni hagyjuk, kb egy nap alatt kitisztul, a hamu leülepszik. A sárgás színű hamulúgot átszűrve használjuk. Erősen zsíroldó folyadék alkalmazható általános tisztítószerként, áztatószerként vagy mosószerként.A hamu-lúg maró hatású folyadék, ezért, felcímkézett, jól záródó üvegben, gyerekektől elzárt helyen kell tartani! A faházak, kerítések ápolása, védelme az Alpok környékén szintén hamulúggal történt. Néhány éves időközönként a fát forró lúggal átkefélték, átmosták. Ehhez a hamut és a vizet 1:3 arányban egy órán át főzték, majd leszűrték.