A fásszárúak megfelelő időben végzett metszése aranyat ér

A fásszárúak megfelelő időben végzett metszése aranyat ér

Ügyeljünk a helyes technikára!

A legtöbb fásszárú növényt időről-időre muszáj megmetszenünk. Különösen igaz ez azoknál a bokroknál, cserjéknél, amelyek formára nyírtak, hiszen csak úgy tartják meg szép alakjukat, ha rendszeres visszavágásban részesítjük őket.

Persze akadnak kivételek is, a magnóliát, az aranyesőt vagy a varázsmogyorót szinte sosem kell metszenünk. A gyakran virágzó rózsákat és a késő nyáron szirmot bontó díszcserjéket, például a nyári orgonát vagy a hortenziát ugyanakkor rendszeresen kell vágnunk. Így lesz a növény újra erős és egészséges. Néhány oldalhajtást el kell távolítani, hogy a növény ne a terjedelem növelésére fordítsa az energiáját. Különös figyelmet kell fordítanunk a konkuráló ágakra. Ezekből a hajtásvégeken található Y alakú elágazásokból csak egy maradjon meg, így tudjuk a növekedést és a stabilitást elősegíteni.

fasszaruak metszese aranyat er 02

A nyár jó időpont a karbantartó és formára alakító metszések elvégzésére. A növény teljes nedvkeringése megindult már, így a vágási felület gyorsabban, könnyebben gyógyul. Mégsem ideális ez minden növény számára!

fasszaruak metszese aranyat er 03

A nyáron virágzó fásszárúak például februárban vagy márciusban metszhetők, mert az új hajtásaikat áprilistól hozzák. A tavasszal virágzó cserjéket először a virágzást követően szabad visszavágni.

fasszaruak metszese aranyat er 04

A metszésnél nagyon fontos a helyes technika. A sebfelület legyen a lehető legkisebb, így kis teret adunk a kórokozók, gombabetegségek behatolásának. Minél erősebb a metszés, annál erősebb lesz utána a növekedés is. Mivel a metszés serkenti a hajtásképződést, a vágás utána a növénynek tápanyagra, azaz trágyára vagy tápoldatra van szüksége. A nitrogén, a foszfor és a kálium fontos elemek, támogatják a növekedést.

fasszaruak metszese aranyat er 05

Ugyanakkor itt is érvényes a szabály: a kevesebb több. A nitrogén túladagolása például mind a növényzetre, mid a környezetre káros lehet! A nitrogénfelesleg lágyítja a növény szöveteit, emiatt könnyebben fertőződik, fogékonyabb a betegségekre, kártevőkre.

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?