A fásszárúak megfelelő időben végzett metszése aranyat ér

A fásszárúak megfelelő időben végzett metszése aranyat ér

Ügyeljünk a helyes technikára!

A legtöbb fásszárú növényt időről-időre muszáj megmetszenünk. Különösen igaz ez azoknál a bokroknál, cserjéknél, amelyek formára nyírtak, hiszen csak úgy tartják meg szép alakjukat, ha rendszeres visszavágásban részesítjük őket.

Persze akadnak kivételek is, a magnóliát, az aranyesőt vagy a varázsmogyorót szinte sosem kell metszenünk. A gyakran virágzó rózsákat és a késő nyáron szirmot bontó díszcserjéket, például a nyári orgonát vagy a hortenziát ugyanakkor rendszeresen kell vágnunk. Így lesz a növény újra erős és egészséges. Néhány oldalhajtást el kell távolítani, hogy a növény ne a terjedelem növelésére fordítsa az energiáját. Különös figyelmet kell fordítanunk a konkuráló ágakra. Ezekből a hajtásvégeken található Y alakú elágazásokból csak egy maradjon meg, így tudjuk a növekedést és a stabilitást elősegíteni.

fasszaruak metszese aranyat er 02

A nyár jó időpont a karbantartó és formára alakító metszések elvégzésére. A növény teljes nedvkeringése megindult már, így a vágási felület gyorsabban, könnyebben gyógyul. Mégsem ideális ez minden növény számára!

fasszaruak metszese aranyat er 03

A nyáron virágzó fásszárúak például februárban vagy márciusban metszhetők, mert az új hajtásaikat áprilistól hozzák. A tavasszal virágzó cserjéket először a virágzást követően szabad visszavágni.

fasszaruak metszese aranyat er 04

A metszésnél nagyon fontos a helyes technika. A sebfelület legyen a lehető legkisebb, így kis teret adunk a kórokozók, gombabetegségek behatolásának. Minél erősebb a metszés, annál erősebb lesz utána a növekedés is. Mivel a metszés serkenti a hajtásképződést, a vágás utána a növénynek tápanyagra, azaz trágyára vagy tápoldatra van szüksége. A nitrogén, a foszfor és a kálium fontos elemek, támogatják a növekedést.

fasszaruak metszese aranyat er 05

Ugyanakkor itt is érvényes a szabály: a kevesebb több. A nitrogén túladagolása például mind a növényzetre, mid a környezetre káros lehet! A nitrogénfelesleg lágyítja a növény szöveteit, emiatt könnyebben fertőződik, fogékonyabb a betegségekre, kártevőkre.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR