felco shop banner ingyenes szallitas


  mihaly Fűszernövény, gyógynövény

hogyan kell az örölt paprikát csiramentesíteni ?

  Kiemelt   Megoldott

Hogyan kell az őrölt fűszer paprikát csíramentesíteni ?annyit tudok , hogy hőkezeléssel de nem ismerem milyen módon . Kérem szépen aki tudja segítsen KÖSZÖNÖM

 • · Wagner Zsolt · Vissza a tetejére
  Kedves Mihály!Egészen más az élelmiszeripar és más a házi tartósitás. Az egyik ipari méret a másik nem és más a szabályozás is. A száritás maga a tartósitás egyik formája, modnhatnának azt is, hogy dehidratálás. Paprikánál tökéletes megoldás, semmi nem idokolja, hogy csirátlanitsuk, azzal a minőségét pozitiv irányba nem fogjuk befolyásolni, ha nem voltak patogének annak epidermiszén. Pl. kolbász érlelés során meglehetősen nagy vizveszteség okozza annak tartósságát, igy a patogének számára, szaporodására hátrányos körülményeket teremtve. Higgye el, hogy házi körülmények között csak kárt okoz ezzel a megoldással, a minőség vonatkozásában. Még annyival egésziteném ki a tárolás körülményeit, hogy fénytől elzárt helyen tárolja és nem lesz semmi gond azzal a paprikával, de természetesen nem kell hinnie nekem.
  The reply is currently minimized Megmutat
 • Válaszok (6)
  • · Wagner Zsolt · Vissza a tetejére
   Egyáltalán miért kell csíramentesiteni? Nem burgonya az, nem fog kihajtani. Hő hatására egyrészt veszit C vitamin tartalmából, másrészt könnyen a színét is veszti. Persze, ha egy egész intenzív osztályra főzünk, akkor indokolt lehet.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · mihaly · Vissza a tetejére
   Zsolt !A csíramentesítést a darált paprika , és más élelmiszerek esetében is azért végzik el , hogy a jó minőségüket minél tovább tartsák meg .
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · dr. Némethy Zsuzsanna · Vissza a tetejére
   A szakirodalom szerint forró gőzzel csírátlanítják gépsoron, de ez a megoldás kis tételnél nehezen megvalósítható. Saját célra az is megfelelő, ha alaposan kiszárítja becsomagolás előtt, és utána száraz, hűvös helyen tárolja. A tárolási körülmények (hőmérséklet, páratartalom) a döntőek.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · mihaly · Vissza a tetejére
   Köszönöm szépen doktor Úr a jó tanácsot .
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · mihaly · Vissza a tetejére
   Tisztelt Zsolt ! Hiszek önnek , hogy semmi nem indokolja a darált paprika csírátlanítását , de készül egy uniós szabály 2014 be miszerint az őrölt paprika csomagolásán fel kell tüntetni , hogy volt e csirátlanítva .Ekkor hallottam először arról , hogy van ilyen , mivel már évek óta foglalkozom őrölt paprika készítéssel ezért foglalkoztat a téma. Ugyan ebben a cikkben olvastam , hogy a magyarországi szabványokat akarják bevezetni amely minden más országénál szigorúbb , például a paprika tisztasági szabványát amely ötször kevesebb mennyiségű egyéb anyagot engedélyez a paprikában mint más ország . Félnek ,hogy nem tudják teljesíteni az természeti adottságuk miatt . Lehet hogy egy uniós szabvány jól jön nekünk ?
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Wagner Zsolt · Vissza a tetejére
   Kedves Mihály!Nem tudom. Ez a tisztaság szabály talán a németeknél a legszigorúbb. Én továbbra is szivesebben vásárolnék Öntől nem csirátlanitott paprikát, mint külföldről csirátlanitottat./Igaz én megtermelem amire szükségem van./ Az megint más kérdés, hogy mennyi más idgen, szennyező anyagot tartalmaznak az élelmiszerek. Átlagember el sem tudja képzelni, hogy mennyi állati fehérjét viszünk be az szervezetünkbe növényi táplálékkal. Ennek ellenére élünk, mert egy kis poloska, vagy más inyencség nem akadály. Én nagyobb veszélyt látok a kontroll nélküli vegyszerhasználatban, mint az ilyen dolgokban. Igaz itt is átesünk a ló túloldalára. Nem tudom, majd a jővő eldönti, bár nem túl fényeset jósolok.Lehet, hogy jól jönne, de abban nem hiszek, hogy a fejlett nyugat olyan szabályozást hozna, ami nekünk jönne jól és őket meg kicsit is hátrányosan érintené.
   The reply is currently minimized Megmutat

  Lépj be a válaszadáshoz.

  Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


  Itt regisztrálj »

  Partnerek
   

  FELCO-SHOP.HU - metszőolló, ágvágó és fűrész kertészeknek

  Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

  Senior.hu - Teljes élet 50 felett

  Garden-guide.com - Gardenig tips for beginners

  Vissza a tetejére