1kert.hu - a FELCO specialista

 
  2013. november 14. Csütörtök
  7 Válasz
  10.2K Megtekintés
Hogyan kell az őrölt fűszer paprikát csíramentesíteni ?annyit tudok , hogy hőkezeléssel de nem ismerem milyen módon . Kérem szépen aki tudja segítsen KÖSZÖNÖM
10 évvel ezelőtt
·
#15574
Válasz elfogadva
Kedves Mihály!Egészen más az élelmiszeripar és más a házi tartósitás. Az egyik ipari méret a másik nem és más a szabályozás is. A száritás maga a tartósitás egyik formája, modnhatnának azt is, hogy dehidratálás. Paprikánál tökéletes megoldás, semmi nem idokolja, hogy csirátlanitsuk, azzal a minőségét pozitiv irányba nem fogjuk befolyásolni, ha nem voltak patogének annak epidermiszén. Pl. kolbász érlelés során meglehetősen nagy vizveszteség okozza annak tartósságát, igy a patogének számára, szaporodására hátrányos körülményeket teremtve. Higgye el, hogy házi körülmények között csak kárt okoz ezzel a megoldással, a minőség vonatkozásában. Még annyival egésziteném ki a tárolás körülményeit, hogy fénytől elzárt helyen tárolja és nem lesz semmi gond azzal a paprikával, de természetesen nem kell hinnie nekem.
10 évvel ezelőtt
·
#15541
Egyáltalán miért kell csíramentesiteni? Nem burgonya az, nem fog kihajtani. Hő hatására egyrészt veszit C vitamin tartalmából, másrészt könnyen a színét is veszti. Persze, ha egy egész intenzív osztályra főzünk, akkor indokolt lehet.
10 évvel ezelőtt
·
#15556
Zsolt !A csíramentesítést a darált paprika , és más élelmiszerek esetében is azért végzik el , hogy a jó minőségüket minél tovább tartsák meg .
10 évvel ezelőtt
·
#15557
A szakirodalom szerint forró gőzzel csírátlanítják gépsoron, de ez a megoldás kis tételnél nehezen megvalósítható. Saját célra az is megfelelő, ha alaposan kiszárítja becsomagolás előtt, és utána száraz, hűvös helyen tárolja. A tárolási körülmények (hőmérséklet, páratartalom) a döntőek.
10 évvel ezelőtt
·
#15559
Köszönöm szépen doktor Úr a jó tanácsot .
10 évvel ezelőtt
·
#15574
Válasz elfogadva
Kedves Mihály!Egészen más az élelmiszeripar és más a házi tartósitás. Az egyik ipari méret a másik nem és más a szabályozás is. A száritás maga a tartósitás egyik formája, modnhatnának azt is, hogy dehidratálás. Paprikánál tökéletes megoldás, semmi nem idokolja, hogy csirátlanitsuk, azzal a minőségét pozitiv irányba nem fogjuk befolyásolni, ha nem voltak patogének annak epidermiszén. Pl. kolbász érlelés során meglehetősen nagy vizveszteség okozza annak tartósságát, igy a patogének számára, szaporodására hátrányos körülményeket teremtve. Higgye el, hogy házi körülmények között csak kárt okoz ezzel a megoldással, a minőség vonatkozásában. Még annyival egésziteném ki a tárolás körülményeit, hogy fénytől elzárt helyen tárolja és nem lesz semmi gond azzal a paprikával, de természetesen nem kell hinnie nekem.
10 évvel ezelőtt
·
#15580
Tisztelt Zsolt ! Hiszek önnek , hogy semmi nem indokolja a darált paprika csírátlanítását , de készül egy uniós szabály 2014 be miszerint az őrölt paprika csomagolásán fel kell tüntetni , hogy volt e csirátlanítva .Ekkor hallottam először arról , hogy van ilyen , mivel már évek óta foglalkozom őrölt paprika készítéssel ezért foglalkoztat a téma. Ugyan ebben a cikkben olvastam , hogy a magyarországi szabványokat akarják bevezetni amely minden más országénál szigorúbb , például a paprika tisztasági szabványát amely ötször kevesebb mennyiségű egyéb anyagot engedélyez a paprikában mint más ország . Félnek ,hogy nem tudják teljesíteni az természeti adottságuk miatt . Lehet hogy egy uniós szabvány jól jön nekünk ?
10 évvel ezelőtt
·
#15581
Kedves Mihály!Nem tudom. Ez a tisztaság szabály talán a németeknél a legszigorúbb. Én továbbra is szivesebben vásárolnék Öntől nem csirátlanitott paprikát, mint külföldről csirátlanitottat./Igaz én megtermelem amire szükségem van./ Az megint más kérdés, hogy mennyi más idgen, szennyező anyagot tartalmaznak az élelmiszerek. Átlagember el sem tudja képzelni, hogy mennyi állati fehérjét viszünk be az szervezetünkbe növényi táplálékkal. Ennek ellenére élünk, mert egy kis poloska, vagy más inyencség nem akadály. Én nagyobb veszélyt látok a kontroll nélküli vegyszerhasználatban, mint az ilyen dolgokban. Igaz itt is átesünk a ló túloldalára. Nem tudom, majd a jővő eldönti, bár nem túl fényeset jósolok.Lehet, hogy jól jönne, de abban nem hiszek, hogy a fejlett nyugat olyan szabályozást hozna, ami nekünk jönne jól és őket meg kicsit is hátrányosan érintené.
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére