Metszés-óra (4/20): A tökéletes vágás

Metszés-óra (4/20): A tökéletes vágás

Az olló a rügy fölött, kacor, csonk, sebgyógyulás, saját sebek, kesztyű, a másik kéz.

A metszés legizgalmasabb és döntő pillanata maga a vágás. Mit kell róla tudni?

80 éve a Kertészeti Akadémián még késsel kellett metszenie a diákoknak, mondván, hogy a metszőollók túlságosan durva sebeket ejtenének. Nekem is van egy 50 éves kacorom, amely egy nagyon éles görbe kés, bicskaszerűen összehajtható. A kacorkést az ügyesebb kezükben marokra fogták, a megmaradó rügy fölé illesztették, és a kést nagy erővel saját maguk felé húzták. A másik kezükkel visszafogták a megmaradó vesszőrészt. Nem volt veszélytelen művelet. Azóta sokkal jobbak lettek a metszőollók, a kacort ma már leginkább csak a nagyon igényes faiskolák használják a tökéletes törzs kialakításához.

 

A helyes vágáshoz a metszőolló vágópengéjét a kiválasztott megmaradó rügy fölé illesztjük, és az olló összecsukásával, egyetlen kézmozdulattal vágunk. A komolyabb hiba, amit elkövethetünk, hogy túl mélyen vágunk, és megsértjük a rügyalapot. Ilyenkor ez a sérült rügy nem fog kihajtani, de az alatta lévő igen, a fölös elszáradó részt fél év múlva levághatjuk. Kisebb hiba, ha a rügy fölött csonkot hagyunk, a legközelebbi metszésnél ezt is korrigálhatjuk. Sőt ma számos szakértő a csonk pártján van, így kisebb a sebfertőzés veszélye. A szőlőt évszázadok óta így metsszük, ízközben, hosszú csonkkal, és ha valakit esztétikailag zavarnak a csonkok, akkor azokat később eltávolíthatja.

Az esetleges saját sebesüléseink ellen a legjobb védelmet a kesztyű adja. Persze a cérna- vagy gyapjúkesztyűs kezünkből kicsúszna az olló, a tenyér felé tapadósabb kertész kesztyű viszont megfelel. Személy szerint én nem szeretek és nem is nagyon tudok kesztyűben metszeni, inkább kihagyom a nagyon hideg téli napokat, ami a növényeknek is jobb. A másik kezemet viszont szívesen védem munkás kesztyűvel a fagytól és a sérülésektől, különösen, ha szúrós rózsát vagy málnavesszőket kell metszés közben igazgatnom.

A sorozat írója és főszereplője Bálint János, kertészmérnök. A videókat Bálint András készíti, egy fixoptikás fényképezőgéppel. A 20 videó támogatója a Hermes Áfész, aki fantáziát lát a kertészeti ismeretek terjesztésében.

A Metszés-óra részei:

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR