Metszés-óra (4/20): A tökéletes vágás

Metszés-óra (4/20): A tökéletes vágás

Az olló a rügy fölött, kacor, csonk, sebgyógyulás, saját sebek, kesztyű, a másik kéz.

A metszés legizgalmasabb és döntő pillanata maga a vágás. Mit kell róla tudni?

80 éve a Kertészeti Akadémián még késsel kellett metszenie a diákoknak, mondván, hogy a metszőollók túlságosan durva sebeket ejtenének. Nekem is van egy 50 éves kacorom, amely egy nagyon éles görbe kés, bicskaszerűen összehajtható. A kacorkést az ügyesebb kezükben marokra fogták, a megmaradó rügy fölé illesztették, és a kést nagy erővel saját maguk felé húzták. A másik kezükkel visszafogták a megmaradó vesszőrészt. Nem volt veszélytelen művelet. Azóta sokkal jobbak lettek a metszőollók, a kacort ma már leginkább csak a nagyon igényes faiskolák használják a tökéletes törzs kialakításához.

 

A helyes vágáshoz a metszőolló vágópengéjét a kiválasztott megmaradó rügy fölé illesztjük, és az olló összecsukásával, egyetlen kézmozdulattal vágunk. A komolyabb hiba, amit elkövethetünk, hogy túl mélyen vágunk, és megsértjük a rügyalapot. Ilyenkor ez a sérült rügy nem fog kihajtani, de az alatta lévő igen, a fölös elszáradó részt fél év múlva levághatjuk. Kisebb hiba, ha a rügy fölött csonkot hagyunk, a legközelebbi metszésnél ezt is korrigálhatjuk. Sőt ma számos szakértő a csonk pártján van, így kisebb a sebfertőzés veszélye. A szőlőt évszázadok óta így metsszük, ízközben, hosszú csonkkal, és ha valakit esztétikailag zavarnak a csonkok, akkor azokat később eltávolíthatja.

Az esetleges saját sebesüléseink ellen a legjobb védelmet a kesztyű adja. Persze a cérna- vagy gyapjúkesztyűs kezünkből kicsúszna az olló, a tenyér felé tapadósabb kertész kesztyű viszont megfelel. Személy szerint én nem szeretek és nem is nagyon tudok kesztyűben metszeni, inkább kihagyom a nagyon hideg téli napokat, ami a növényeknek is jobb. A másik kezemet viszont szívesen védem munkás kesztyűvel a fagytól és a sérülésektől, különösen, ha szúrós rózsát vagy málnavesszőket kell metszés közben igazgatnom.

A sorozat írója és főszereplője Bálint János, kertészmérnök. A videókat Bálint András készíti, egy fixoptikás fényképezőgéppel. A 20 videó támogatója a Hermes Áfész, aki fantáziát lát a kertészeti ismeretek terjesztésében.

A Metszés-óra részei:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR