Szilvafélék, kajszi- és őszibarack gyümölcsöknél vírusfertőzésére jellemző tünet, hogy a termések létartalma lecsökken, megnő a rosttartalom, a savasság, lecsökken a cukortartalom, az aroma és illatanyag is. Szilvánál a mag közeli terméshús megkeményedik, barnára színeződik. A szilvahimlő vírus általánosan elterjedt csonthéjas gyümölcsfajoknál, de gyakran más vírusfajok is előfordulhatnak. A vírusfertőzött fákat nem lehet meggyógyítani, mentesíteni, azok életük végéig fertőzöttek maradnak és fertőznek. A szilvahimlő vírus a fertőzött fákról elsősorban levéltetvekkel terjed tovább, ezért a szilvafákon gyakori levéltetvek ellen rendszeres védekezés indokolt.Facsemeték ültetésénél nagy gondot kell fordítani vírusmentes, növényi útlevéllel rendelkező oltvány beszerzésére. Házilag előállított oltványok nagy valószínűséggel vírus fertőzöttek lesznek, mivel a szilvahimlő vírus a fertőzött magokkal (alannyal) és vírusfertőzött nemessel (szemzéssel, oltással) is továbbvihető.