metszes banner

Kérdés-Válasz Gyümölcs


  Egyed György Gyümölcs

Ringló szilva gyümölcs betegség.

  Kiemelt   Megoldott

Tisztelt gazdák.Van egy ringlószilva gyümölcsfám.Sajnos a gyümölcs élvezhetetlen.Ugynis éréskor a belső magnál elkezd bebarnulni és kemény rugósá válik a húsa.Már sok mindennel kisérleteztem de nem működött egyik kisérlet sem.Ha valaki tud rá megoldást,vagy tudja milyen betegség kérem tájékoztason.Segítséget előre köszönöm.Szép napot.

 • · Deilinger Dávid · Vissza a tetejére
  A mag körül morzsalékos ürüléke is felfedezhető? Ha nem akkor én vírusbetegségre gyanakodnék elsőnek. A szilvahimlő vírus tünetei a következőek:-Héj alatt a gyümölcs húsa kemény, barna, és a csonthéj is gyakran vöröses barna színű.A szakirodalom azt írja, hogy a ringlónál gyümölcshullás ennél a vírusnál nem jellemző. Esetleg a levelek színe kicsit világosabb zöld?Kép nélkül így látatlanban erre gyanakodnék.
  The reply is currently minimized Megmutat
 • Válaszok (7)
  • · dr. Némethy Zsuzsanna · Vissza a tetejére
   Szilvafélék, kajszi- és őszibarack gyümölcsöknél vírusfertőzésére jellemző tünet, hogy a termések létartalma lecsökken, megnő a rosttartalom, a savasság, lecsökken a cukortartalom, az aroma és illatanyag is. Szilvánál a mag közeli terméshús megkeményedik, barnára színeződik. A szilvahimlő vírus általánosan elterjedt csonthéjas gyümölcsfajoknál, de gyakran más vírusfajok is előfordulhatnak. A vírusfertőzött fákat nem lehet meggyógyítani, mentesíteni, azok életük végéig fertőzöttek maradnak és fertőznek. A szilvahimlő vírus a fertőzött fákról elsősorban levéltetvekkel terjed tovább, ezért a szilvafákon gyakori levéltetvek ellen rendszeres védekezés indokolt.Facsemeték ültetésénél nagy gondot kell fordítani vírusmentes, növényi útlevéllel rendelkező oltvány beszerzésére. Házilag előállított oltványok nagy valószínűséggel vírus fertőzöttek lesznek, mivel a szilvahimlő vírus a fertőzött magokkal (alannyal) és vírusfertőzött nemessel (szemzéssel, oltással) is továbbvihető.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Deilinger Dávid · Vissza a tetejére
   Akkor jól gondoltam, hogy vírusbetegség.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Wagner Zsolt · Vissza a tetejére
   Én úgy látom, hogy a virussal semmit nem lehet kezdeni. Hiába vásárolunk megbizható helyről, virusmentes oltványt, szempillantások alatt fertőzött lesz az is. Itt már az ima sem segithet, annyira fertőzött lett az ország. Egyetlen egy irányba lehet elindulni, a virus rezisztens, illetve toleráns fajták irányába. A beszterceit mint fajtát, ha csak leirva is látom, rögtön sirógörcsöt kapok. :-)
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Gyöngyössy · Vissza a tetejére
   Ez szó szerint így van.Hiába az egészséges szaporítóanyag, ha a környéken van fertőzött fa, akkor 1-2 év alatt megfertőződik az új csemete is. Elég, ha egy veréb átszáll egy 100 m-re lévő fáról, a széllel km-eket sodródó levéltetvekről nem is beszélve.Léteznek még tiszta környékek, de inkább csak elzárt falvakban, vagy éppenséggel nagyvárosok belső kertjeiben.A kérdező által leírt tüneteket okozhat szilváknál állítólag az extrém hőség is, és erre pont a ringlók a fogékonyabbak.Tavaly nálam is volt ez a probléma, az egyetlen Althann fámon, korábban még soha, pedig fertőzöttek a fáim. (Volt egy 40 fok körüli nap.)Lehet persze, hogy a hőség a vírustüneteket erősíti fel.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Wagner Zsolt · Vissza a tetejére
   Lehet benne valami, mert nálam is erős tüneteket produkált ez a fajta. Akkor bizzunk benne, mivel nem elszigetelt esetekről van szó, hogy csak az extrém időjárás erősitette fel a tüneteket. Talán idén kiderül.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · dr. Némethy Zsuzsanna · Vissza a tetejére
   A vírusmentes facsemete, ha sokáig nem is marad az a telepítés után befertőződése miatt, megadja a fának a megerősödés, gyors kezdeti növekedés és fejlődés lehetőségét, ami után még 10-15 évig a fa együtt tud élni a vírusfertőzéssel és terem is. Ezzel szemben a vírusfertőzött szilva facsemetéknél gyakori, hogy már az első terméseket sem tudják beérlelni, tehát semmi hasznot nem tud nyújtani a gyümölcsöt váró gazdájának. Arról nem is beszélve, hogy azonnal mint fertőzési forrás a kert többi csonthéjasát is fertőzi. A szilvahimlő vírusnak több változata ismert, azok megbetegítő képessége eltérő. Ha egy növényt az adott vírus több változata is megfertőzi (komplex vírusfertőzés), súlyos tüneteket, nagyobb kárt okoz a növényeken.Mint előző hozzászólásomban említettem a házilag készített szilvaoltványok szinte biztos, hogy szilvahimlővel fertőzöttek, ezért nem ajánlom csonthéjasoknál a saját szaporítóanyag előállítást .
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Wagner Zsolt · Vissza a tetejére
   No akkor ezt nem tudta az agyon certifikált besztercei nálam. Hogy dögöljön meg. Már megtette, mielőtt egyáltalán értékelhető termést produkált volna. :-) :-) :-)
   The reply is currently minimized Megmutat

  Lépj be a válaszadáshoz.

  Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


  Itt regisztrálj »

  Partnerek
   

  FELCO-SHOP.HU - metszőolló, ágvágó és fűrész kertészeknek

  Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

  Senior.hu - Teljes élet 50 felett

  Vissza a tetejére