A felmagzáshoz nem feltétlenül kell fagy, elég a hideg.Ha a márciusban elduggatott hagymára rájön egy hideg idő, és a talajban két hétig pár fokon van, akkor is fel szokott magzani.Ebből kifolyólag, szerintem elég most egy papírdobozban kirakni egy fedett helyre, és a márciusi ültetést követően fel fog magzani. (Kivéve, ha ki van apadva, azaz nagyon alacsony a nedvességtartalma.)Különben meg, ha egyszer megfagyott, akkor nagyjából mindegy, hogy egy napig van az adott hőmérsékleten, vagy egy hónapig.A kiolvadás viszont nem mindegy. Még nagyapámtól tudom, hogy ha a padláson megfagy a hagyma télen, akkor nem szabad melegre vinni, mert megrothad. Ellenben, ha ugyanott, mozdítás nélkül (azaz lassan) enged ki, akkor nem lesz semmi baja.Tehát ha fagyasztóba lesz téve, akkor kell mellé tenni valami rongyokat is, és kivétel után azonnal ezekbe a hideg rongyokba csomagolni, hogy így lassan engedjen ki a hagyma.