felco shop banner ingyenes szallitas


  Szebellédi Attila Zöldség

Fagysokk magnak való dughagyma esetén

  Kiemelt   Megoldott

Kicsit utánaolvastam és talátam egy cikket ,hogy a magnak való dughagymát fagysokk kell érje ,különben nem magzik fel.Ott azt írták hogy egy napig be kell tenni a fagyasztóba.Nos mivel én laikusként soknak tartom az egy napot, azt szeretném megkérdezni ,hogy miképp is működik ez a fagysokk pontosan?Előre is köszönöm a válaszokat ;) !

 • · Wagner Zsolt · Vissza a tetejére
  Próbálom megfejteni, hogy mi húzódik a kérdés mögött, de nem sikerült. Mi a jó abban, ha felmagzik a hagymánk. Pontosan ennek elkerülése végett hőkezelik, mert a felmagzott hagyma értéktelen, még talán pálinkát sem lehet belőle főzni. :lol: Amúgy a cikk valóságalappal rendelkezik, mert hideg hatására a már hőkezelt hagyma felmagzik. Szokták volt mondani, hogy elfelejti a hőkezelést. Azt viszont túlzásnak tartom, hogy egy napra a fagyasztóba rakjuk, mert magas viztartalma révén szana meg szét fog fagyni. Olyan hirtelen nem tud lehülni, hogy gömbölyű jégkristályok keletkezzenek a sejtekben, hanem tűkristályok fognak, melyek majd a sejtfalat roncsolni fogják. A tévedés jogát fenntartom. Ki kell próbálni egy két darabbal és ha nem lottyad meg, akkor működik a dolog, annak ellenére, amit fent állitottam. A 4-5 fokos lehűtésnek untig elegendőnek kell lennie, hogy magszárba menjen.
  The reply is currently minimized Megmutat
 • Válaszok (4)
  • · Béla Bá · Vissza a tetejére
   Jelentős szerepe van a hőmérsékletnek egyes zöldségfajok fejlődési szakaszainak kiváltásában, a vernalizáció vagy jarovizáció folyamatában, amikor meghatározott időtartamú alacsony hőmérséklet szükséges a generatív szervek kifejlődéséhez, a magszárképződéshez (pl. káposztafélék, gyökérzöldségfélék). Más fajokban (pl. retek, fejes saláta, spenót) a magas hőmérséklet váltja ki a magszár képződését. A hőmérsékletnek a fejlődési szakaszra gyakorolt hatása függ a nappal hosszúságától is. Vannak olyan fajok, amelyek csírázó mag állapotban, mások palánta állapotukban esnek át a vernalizáción. A vernalizációs folyamatok ellenkező hőmérsékleti kezeléssel megállíthatók, illetve egy bizonyos határig vissza is fordíthatók. http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/zoldsegtermesztok/ch06s02.html
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Szebellédi Attila · Vissza a tetejére
   Köszönöm Szépen a válaszokat ! A kérdés mögött pont a felmagzás előmozdítása rejlik :) Magról vetek makói bronzot és az első évi dughagymákból magot szeretnék szedni. Természetesen nem mind magnak lesz , csak pár darab. fontosnak tartanám a későbbiekben saját magjaim vetését mint a boltit.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Wagner Zsolt · Vissza a tetejére
   Nem tudom, hogy milyen ravaszság rejlik mögötte. Ezt mindenki maga dönti el. :-)
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Gyöngyössy · Vissza a tetejére
   A felmagzáshoz nem feltétlenül kell fagy, elég a hideg.Ha a márciusban elduggatott hagymára rájön egy hideg idő, és a talajban két hétig pár fokon van, akkor is fel szokott magzani.Ebből kifolyólag, szerintem elég most egy papírdobozban kirakni egy fedett helyre, és a márciusi ültetést követően fel fog magzani. (Kivéve, ha ki van apadva, azaz nagyon alacsony a nedvességtartalma.)Különben meg, ha egyszer megfagyott, akkor nagyjából mindegy, hogy egy napig van az adott hőmérsékleten, vagy egy hónapig.A kiolvadás viszont nem mindegy. Még nagyapámtól tudom, hogy ha a padláson megfagy a hagyma télen, akkor nem szabad melegre vinni, mert megrothad. Ellenben, ha ugyanott, mozdítás nélkül (azaz lassan) enged ki, akkor nem lesz semmi baja.Tehát ha fagyasztóba lesz téve, akkor kell mellé tenni valami rongyokat is, és kivétel után azonnal ezekbe a hideg rongyokba csomagolni, hogy így lassan engedjen ki a hagyma.
   The reply is currently minimized Megmutat

  Lépj be a válaszadáshoz.

  Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


  Itt regisztrálj »

  Partnerek
   

  FELCO-SHOP.HU - metszőolló, ágvágó és fűrész kertészeknek

  Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

  Senior.hu - Teljes élet 50 felett

  Garden-guide.com - Gardenig tips for beginners

  Vissza a tetejére