Kérdés-Válasz Gyümölcs
Kicsit utánaolvastam és talátam egy cikket ,hogy a magnak való dughagymát fagysokk kell érje ,különben nem magzik fel.Ott azt írták hogy egy napig be kell tenni a fagyasztóba.Nos mivel én laikusként soknak tartom az egy napot, azt szeretném megkérdezni ,hogy miképp is működik ez a fagysokk pontosan?Előre is köszönöm a válaszokat !
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
10 évvel ezelőtt
·
#16132
Válasz elfogadva
Próbálom megfejteni, hogy mi húzódik a kérdés mögött, de nem sikerült. Mi a jó abban, ha felmagzik a hagymánk. Pontosan ennek elkerülése végett hőkezelik, mert a felmagzott hagyma értéktelen, még talán pálinkát sem lehet belőle főzni. :lol: Amúgy a cikk valóságalappal rendelkezik, mert hideg hatására a már hőkezelt hagyma felmagzik. Szokták volt mondani, hogy elfelejti a hőkezelést. Azt viszont túlzásnak tartom, hogy egy napra a fagyasztóba rakjuk, mert magas viztartalma révén szana meg szét fog fagyni. Olyan hirtelen nem tud lehülni, hogy gömbölyű jégkristályok keletkezzenek a sejtekben, hanem tűkristályok fognak, melyek majd a sejtfalat roncsolni fogják. A tévedés jogát fenntartom. Ki kell próbálni egy két darabbal és ha nem lottyad meg, akkor működik a dolog, annak ellenére, amit fent állitottam. A 4-5 fokos lehűtésnek untig elegendőnek kell lennie, hogy magszárba menjen.
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
10 évvel ezelőtt
·
#16132
Válasz elfogadva
Próbálom megfejteni, hogy mi húzódik a kérdés mögött, de nem sikerült. Mi a jó abban, ha felmagzik a hagymánk. Pontosan ennek elkerülése végett hőkezelik, mert a felmagzott hagyma értéktelen, még talán pálinkát sem lehet belőle főzni. :lol: Amúgy a cikk valóságalappal rendelkezik, mert hideg hatására a már hőkezelt hagyma felmagzik. Szokták volt mondani, hogy elfelejti a hőkezelést. Azt viszont túlzásnak tartom, hogy egy napra a fagyasztóba rakjuk, mert magas viztartalma révén szana meg szét fog fagyni. Olyan hirtelen nem tud lehülni, hogy gömbölyű jégkristályok keletkezzenek a sejtekben, hanem tűkristályok fognak, melyek majd a sejtfalat roncsolni fogják. A tévedés jogát fenntartom. Ki kell próbálni egy két darabbal és ha nem lottyad meg, akkor működik a dolog, annak ellenére, amit fent állitottam. A 4-5 fokos lehűtésnek untig elegendőnek kell lennie, hogy magszárba menjen.
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
Jelentős szerepe van a hőmérsékletnek egyes zöldségfajok fejlődési szakaszainak kiváltásában, a vernalizáció vagy jarovizáció folyamatában, amikor meghatározott időtartamú alacsony hőmérséklet szükséges a generatív szervek kifejlődéséhez, a magszárképződéshez (pl. káposztafélék, gyökérzöldségfélék). Más fajokban (pl. retek, fejes saláta, spenót) a magas hőmérséklet váltja ki a magszár képződését. A hőmérsékletnek a fejlődési szakaszra gyakorolt hatása függ a nappal hosszúságától is. Vannak olyan fajok, amelyek csírázó mag állapotban, mások palánta állapotukban esnek át a vernalizáción. A vernalizációs folyamatok ellenkező hőmérsékleti kezeléssel megállíthatók, illetve egy bizonyos határig vissza is fordíthatók. http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/zoldsegtermesztok/ch06s02.html
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
10 évvel ezelőtt
·
#16135
Köszönöm Szépen a válaszokat ! A kérdés mögött pont a felmagzás előmozdítása rejlik Magról vetek makói bronzot és az első évi dughagymákból magot szeretnék szedni. Természetesen nem mind magnak lesz , csak pár darab. fontosnak tartanám a későbbiekben saját magjaim vetését mint a boltit.
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
10 évvel ezelőtt
·
#16137
Nem tudom, hogy milyen ravaszság rejlik mögötte. Ezt mindenki maga dönti el. :-)
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
10 évvel ezelőtt
·
#16141
A felmagzáshoz nem feltétlenül kell fagy, elég a hideg.Ha a márciusban elduggatott hagymára rájön egy hideg idő, és a talajban két hétig pár fokon van, akkor is fel szokott magzani.Ebből kifolyólag, szerintem elég most egy papírdobozban kirakni egy fedett helyre, és a márciusi ültetést követően fel fog magzani. (Kivéve, ha ki van apadva, azaz nagyon alacsony a nedvességtartalma.)Különben meg, ha egyszer megfagyott, akkor nagyjából mindegy, hogy egy napig van az adott hőmérsékleten, vagy egy hónapig.A kiolvadás viszont nem mindegy. Még nagyapámtól tudom, hogy ha a padláson megfagy a hagyma télen, akkor nem szabad melegre vinni, mert megrothad. Ellenben, ha ugyanott, mozdítás nélkül (azaz lassan) enged ki, akkor nem lesz semmi baja.Tehát ha fagyasztóba lesz téve, akkor kell mellé tenni valami rongyokat is, és kivétel után azonnal ezekbe a hideg rongyokba csomagolni, hogy így lassan engedjen ki a hagyma.
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
- Oldal :
- 1
There are no replies made for this post yet.
Kérjük, jelentkezz be, hogy válaszolhass
A válasz elküldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be az űrlap segítségével, vagy regisztrálj egy fiókot, ha új vagy itt. Regisztráció »