metszes banner

Kérdés-Válasz Gyümölcs


  varjaskéri jános Gyümölcs

Oltó vesszőt a fa melyi oldaláról kell szedni ?

  Kiemelt   Megoldott

Tisztelettel üdvözlöm a kedves Bálint Gazda Úr oldalán lévőket.Szeretnék olyan kérdésekre választ kapni,hogy a cseresznye ,barack oltásához mikor kell szedni alanyt és az alanyt a fa melyik oladláról érdemes szedni.Oltás milyen módon és mikor jó .Tisztelettel várom segitő válaszukatJancsi.

 • · Gyöngyössy · Vissza a tetejére
  Úgy látom, a szövegben elírás esetének fennforgása lett foganatosítva: alanyszedés.Az oltóvesszőt a fának arról az oldaláról kell szedni, amit felérünk. :)Elvi okoskodás lehetséges ezzel kapcsolatban, de gyakorlatilag teljesen mindegy a tájolás, a lényeg, hogy kinézetre egészséges, formára megfelelő legyen az oltóág.Február nagyon megfelel a szedéshez.Igazából a minél korábbi szedés a jobb, amikor még kevéssé indultak meg a rügyek, viszont a hosszú tárolás rontja a megeredés esélyeit, ezért a februári szedés olyan megfelelőnek nevezhető.Oltani meg százféle módon érdemes, az időjárás, az alany és oltóág állapota és mérete, stb. határozza meg, hogy éppen melyik a legjobb.Én általában a párosítást vagy a héj alá oltás alkalmazom, néha hasítékoltást, de kizárásos alapon sok mást is.A neten utána lehet olvasni a témának, a Youtube-on meg filmeket keresni.Ha nem sikerül az oltás, akkor nyáron szemzéssel lehet pótolni. (Viszont ha sikerül, akkor legalább fél évet nyerünk.)
  The reply is currently minimized Megmutat
 • Válaszok (3)
  • · Béla Bá · Vissza a tetejére
   az én tanácsom hogy felejtse el az oltást! és koncentráljon a szemzésre!
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · varjaskéri jános · Vissza a tetejére
   Nagy tisztelettel és köszönettel tartozom a segitségekért és a tanácsokat megfogadom.Szeretném megtudni,hogy van egy ismeretlen cseresznye fa az udvarban ami kb 5-6.cm es átmérőjü lehet a talajtol felfelé 60-70.cm magasságban.A fa maga kb 2.5.m magas.A mai napon találtam egy ismerősömnél cseresznye fát ami kb 60-70.éves lehet.Koronája átmérőben 10.méteres.Arról szedhetek e oltáshoz oltó vesszőt és azt mikor kellene szemezni vagy hasiték oltást illetve héj alá oltást végezni.Nagyon szeretnék meg a kert mellett ezzel is időt tölteni már nyugdijas vagyok.Nagy tisztelettel köszöntöm a segitőimet és a tagakoat is.Jancsi.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Gyöngyössy · Vissza a tetejére
   Ha oltási magasságban nincs oltható vessző, akkor vagy áganként kell magasabban elvégezni az oltást, vagy a tervezett koronamagasságban elvágni a törzset, és oda oltani. Ilyen vastag alanynál lehet akár 3-4 oltócsapot is alkalmazni, körben.Öreg gyümölcsfán nem biztos, hogy lesz oltásra alkalmas vessző, mivel ezek általában csak pár centis, rövid ízközű részeket hajtanak, esetleg a fa külső oldalán vagy csúcsán fordul elő nagyobb.Eltárolt oltóvesszővel az oltás április második felében sikerül talán a legjobban, de ennek feltétele a tökéletes tárolás. Ezért jobb választás szerintem az április eleje, esetleg már március vége. (Héj alá oltás nem biztos, hogy sikerül márciusban, meg kell nézni egy vékonyabb ágon, hogy adja-e már a héját.)Ha nem sikerül a dolog, akkor meg júniustól lehet az új hajtásokat szemezni, vagy zöldoltani.
   The reply is currently minimized Megmutat

  Lépj be a válaszadáshoz.

  Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


  Itt regisztrálj »

  Partnerek
   

  FELCO-SHOP.HU - metszőolló, ágvágó és fűrész kertészeknek

  Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

  Senior.hu - Teljes élet 50 felett

  Vissza a tetejére