felco-shop.hu


  Kiss Gabriella Növényvédelem

Lyukas szamócalevél

  Kiemelt   Megoldott

Valami pici lyukakat rág a folyós szamóca levelén. Hogyan tudom elűzni a kártevőt? Köszönöm!
Csatolmányok:

 • · dr. Némethy Zsuzsanna · Vissza a tetejére
  Erkélyen nevelt növényeknél gyakran jelennek meg lepkehernyók, még a függő cserepekben nevelt növényeknél is. A házak között repkedő lepkéket vonzzák a jól tartott növények és a víz illata: rászállnak a levelekre, lerakják petéiket, melyekből hamarosan kibújnak a lárvák. Az eset többször megismétlődhet. Egy-két hernyó ellen nem érdemes permetezni: a növény átvizsgálása során gyűjtse össze a hernyókat és semmisítse meg. Vegyszermentes, környezetkímélő védekezés.
  The reply is currently minimized Megmutat
 • Válaszok (4)
  • · laci1979 · Vissza a tetejére
   tiszteletem, biztos kartevo?nem gomba betegseg lesz? ha kartevo csinalja akkor calypso,actara, mospilan. ha gomba akkor topas, chorus
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Kiss Gabriella · Vissza a tetejére
   üdvözlöm...megmondom őszintén,nem tudom,mert az erkélyen lévő "kiskertemben" minden megjelent az utóbbi időben. Mikor megvettük a szamócákat, a rossz,esős,hűvös idő miatt megjelentek a szürke színű penészfoltok.Erre az obiban egy bioFito nevű gombaölőt kaptam,ami használt is,de jócskán meg kellett ritkítanom is őket,mert a nap is és a szer is így tudott jobban elérni mindenhová. Aztán jött megint egy kis eső...akkor minden levéltetves lett...közben hozott a szél valami jó kis hernyóhullámot és amit ért (bazsalikom, zsálya) a sodrómoly beleköltözött.Mondjuk ennél nem lesz lukas a levél, hanem bepörgeti magát a levélbe...én meg a parszószba :) Nem láttam a levelek alatt sehol semmit...de nem tudtam,hogy egy gomba is tud ilyet csinálni...köszi a tanácsot. Akkor lehet,hogy a kamillám is annak esett áldozatul..:(. Ezek felszívódó szerek? A szamócákon mostmár egyre több a virág és a gyümölcs is...igaz eddig még nem tudtunk enni róluk... üdv
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · dr. Némethy Zsuzsanna · Vissza a tetejére
   A szamóca leveleken a lyukak rágás nyomok, bogár, lárva vagy esetleg kis testű csiga okozhatta. A védekezési javaslathoz azonosítani kellene az állatot, ami esetleg éjszaka aktív, így lehet, hogy nem találja meg. A rágásnyom nem tipikus, az alapján a kártevő nem azonosítható.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Kiss Gabriella · Vissza a tetejére
   Értem...kerestem én is..Tényleg nem találtam semmit...a növény fel van akasztva az erkélyen egy láncra..oda nehezen juthat fel bármi...hacsak a földdel nem "fertőztem" én meg.Közben megnéztem még egyszer ..hátha;) és megtaláltam az egyik levél alatti repedésben egy zöld lárvát.:o..szép lepke lett volna belőle.:p..Mivel permetezhetem meg?
   Csatolmányok:
   The reply is currently minimized Megmutat

  Lépj be a válaszadáshoz.

  Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


  Itt regisztrálj »

  Partnerek
   

  FELCO-SHOP.HU - metszőolló, ágvágó és fűrész kertészeknek

  Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

  Senior.hu - Teljes élet 50 felett

  Vissza a tetejére