Metszés-óra (8/20): A forgónyelű metszőolló

Metszés-óra (8/20): A forgónyelű metszőolló

Forgónyelű olló, ergonómia, design.

Forgónyelű ollók

A forgónyelű metszőolló szerintem egy zseniális műszaki és ergonómiai találmány. Az ötlet Peter K. SINKWITZ, német kutató 1961-es doktori dolgozatában jelent meg, de a híres német kertész-szerszám gyártók nem mutattak érdeklődést. A svájci Felix FLISCH, a Felco cég alapítója viszont meglátta a vázlatrajzban a megvalósítás lehetőségét, forgónyelű ollója a 70-es években világsiker lett. Ma már számos méretben, bal- és jobbkezesként is kapható, Kanadától Új-Zélandig a profi kertészek ezt használják, vagy erre vágynak.

 

A nem forgónyelű ollók mindegyike úgy csukódik be vágás közben, hogy a vágópenge nyele csúszkál az ujjbegyeimen, az ujjhegyeimtől a tenyerem széléig. Ez a legjobb olló esetében is, tartós munkánál bőrkeményedéseket okoz. A forgónyél viszont nem súrlódik az ujjaimhoz, az ujjak és a nyél helyzete egymáshoz képest a vágás alatt nem változik, sem a kezem, sem a nyél nem kopik. További előny, hogy a forgónyélen sokkal nagyobb ujjfelületen oszlik el a vágási erő, kisebb a kezemet terhelő nyomás. Az érintkezési felület növekménye a legjobb fix-nyelű ollóhoz képest is 50%, de egyszerűbben kialakított nyelekhez képest mértünk már 250%-ot is. A forgó nyél vaskossága miatt az ilyen ollóhoz nem lehet túl nagy a kezem vagy túl hosszúak az ujjaim, a körmeim és az ujjhegyeim soha nem ütköznek fel a másik nyélen.

A forgónyél egyetlen hátrányaként szokták említeni a kezdeti bizonytalan érzést, a forgónyél laza elfordulását. De ez a bizonytalanság csak az első vágásig tart, ha ráfogok az ollóval egy ágra, a forgás azonnal megáll, a nyél csak az ujjaimmal együtt fordul. Tény, hogy ez az egyetlen perc kell a megszokáshoz.

A forgónyél teszi lehetővé, hogy nők is tartósan messenek, nem lesz érdes a tenyerük, a körmüket sem muszáj rövidre vágni, a csuklójuk és a karjuk sem károsodik. Bőséges az ollóválaszték, kézmérethez és erőhöz illeszkedő rövidebb nyelek és kisebb pengék is vannak a kínálatban.

A sorozat írója és főszereplője Bálint János, kertészmérnök. A videókat Bálint András készíti, egy fixoptikás fényképezőgéppel. A 20 videó támogatója a Hermes Áfész, aki fantáziát lát a kertészeti ismeretek terjesztésében.

A Metszés-óra részei:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR