A válaszomat tisztán növénykórtani szempontok alapján adom. Az a korábbi vélemény, hogy ne csonthéjas gyümölcsfajokat ültessen, és amit én is javaslok, azért fontos, mert a fa pusztulását előidéző kórokozók a fertőzött farészek maradványain fennmaradnak, és az új fákat is megfertőzik. A kajszifák úgynevezett gutaütés betegségét, ami részleges vagy teljes gyors lefolyású fapusztulás formájában jelenik meg, számos kórokozó idézheti elő, gyakran együttesen is. Ezek: Plum pox virus(kajszihimlő), European stone fruit yellowing phytoplasma (fitoplazmás sárgulás és elhalás), Pseudomonas syrinae pv. syringae (baktériumos betegség), Leucostoma cinctum (Kajszi leukosztómás elhalása), Verticillium dahliae (kajszi verticilliumos elhalása). A felsoroltak többségét az oltványokkal, a fertőzött szaporítóanyagokkal lehet beszerezni. Ezeken kívül még gyakran az idő fák fás részét farontó gombák támadják meg, és azok idézik elő pusztulásukat. A vírusos és baktériumos betegségek kórokozói ellen kémiai anyagokkal nem tudunk védekezni, tehát a fertőzött fák életük végéig fertőzöttek maradnak, és rövid időn belül kihalnak. A felsoroltak egy része a régen telepített fákon eredetileg nem fordulhatott elő, de későbbiekben befertőződhettek a fiatalabb és fertőzött egyedekről (virágporral, levéltetvekkel, légáramlással, esővízzel, vágáshoz használt szerszámokkal stb.)Javaslatom a pusztuló fák kivágása, annak megsemmisítése(elégetése), és ha gyümölcsöket kíván telepíteni csak almástermésűeket(alma, körte, birs) vagy bogyósokat. A terület 1-2 éves pihentetése lenne az igazi. Növénydoki