1kert.hu - a FELCO specialista

 
  2010. január 15. Péntek
  14 Válasz
  27.6K Megtekintés
Van egy hároméves óriás áfonya bokrom,de annak ellenére hogy megfelelő földben és jó tápanyagellátásban részesült, egyetlen centit sem nőtt.Arra nem is merek gondolni hogy mikor hoz vajon termést.Nagyon szeretném tudni vajon mit rontottam el.
14 évvel ezelőtt
·
#25443
Válasz elfogadva
Az áfonya a savanyú talajt kedveli (pH érték: 4,4-5.0 között). De a megfelelő talajviszonyokon kívül oda kell figyelni a metszésre is. Metszéskor a beteg és elhalt ágakat, valamint a sérült és már nem termő hajtásokat el kell távolítani. Amennyiben nagyon sűrű a bokor ritkítanunk is kell. A teljesen fejlett bokornál 6-8 egészséges hajtást hagyjunk meg.
14 évvel ezelőtt
·
#25443
Válasz elfogadva
Az áfonya a savanyú talajt kedveli (pH érték: 4,4-5.0 között). De a megfelelő talajviszonyokon kívül oda kell figyelni a metszésre is. Metszéskor a beteg és elhalt ágakat, valamint a sérült és már nem termő hajtásokat el kell távolítani. Amennyiben nagyon sűrű a bokor ritkítanunk is kell. A teljesen fejlett bokornál 6-8 egészséges hajtást hagyjunk meg.
13 évvel ezelőtt
·
#26119
Vettem kb. 4 éve a STARKEL-től HEIDI Áfonyát, de nagyon gyengécske volt már akkor is mikor küldték, de ma sem sokkal erősebb, bár idén már szűreteltem róla 4-6 szem 1cm-es áfonyát. :woohoo: A nap de. keletről éri egészen du. 13h-14h-ig, majd du. 5,6,max. 7h ig dél és délnyugatról ismét éri a nap nem értem miért nem fejlődik, talán ha 8-10cm-t nőt és az ága is ugyan annyi, mint mikor küldték. ?:( Lehet, hogy homokos kicsit a talaj, bár mikor beültettük általános marhatrágyás virágföldbe tettük. ?:( A napos helyet kedveli azt írták róla, de nyáron mintha el vörösödik, barnul a levele nagy része, mintha erős lenne a napsugárzás... ?:( Időközben a szomszéd Déli fekvésű kerítés mellé ültetett és meg növekedett Leylandi Cyprus árnyékot is vet neki... ?:( Így nem értem miért nem növekszik, és miért nem hoz új ágakat... ?:( Idén már nem bántanám már, mert igaz nyár végén locsoltam enyhén FLORA folyékony tápoldatos vízzel, aminek a leírásában említi az áfonyát, de érdekelne, hogy tavasszal mit tegyek, hogy felgyorsítsam a növekedését… ?:( Köszönöm a választ előre is :) :laugh: B)
Mellékletek (1)
13 évvel ezelőtt
·
#26136
Én úgy tudom,az áfonya eredeti élőhelye Észak-Amerika. Szereti a savanyú talajt,nedves, kissé párás klímát.Azt írják róla, hogy magasan gyökerezik,ahol a leghamarabb kiszárad a talaj.Élőhelyén gyakran vízben áll a lába,tehát öntözni kell sokat.Jót tesz neki a fenyőkéreg mulcs /megőrzi a nedvességet,és savanyítja a talajt/Trágyát, ahogy olvastam, kapott eleget.Szereti is./Még egy dolog jutott az eszembe./Imre is említette./Mostanában a napsugarak,ha előbújnak,valósággal égetnek.Azoknak a növényeknek,amelyek északabbra élnek eredendően,ez már sok lehet.Én a szibériai mézbogyót éppen ebből az okból ültettem lombos fák árnyékába.Nem közvetlen alá,mellé.Azóta jobban érzik magukat.Ez talán segíthet az áfonyán is.Üdv.
13 évvel ezelőtt
·
#26155
Kis János írta::
Jót tesz neki a fenyőkéreg mulcs /megőrzi a nedvességet,és savanyítja a talajt/Trágyát, ahogy olvastam, kapott eleget.Szereti is./Még egy dolog jutott az eszembe./Imre is említette./Mostanában a napsugarak,ha előbújnak,valósággal égetnek. Ez talán segíthet az áfonyán is.Üdv.
Na, a Mulcsot hamarosan szórok ki és hátha jövőre jobban neki indul... :) Igen, sajnos mint ahogyan a képen is látni, szegénykém elég gyenge még, hogy ezeket a meleg és erős napsugarakat gond nélkül átvészelje, bár most már úgy nézem, hogy a tuják árnyékai a magasságuknak köszönhetően, már korábbi időpontban elérik, így némileg kevesebb tűző napot kap már az idén ősztől és a jövő évtől majd... :)
13 évvel ezelőtt
·
#26160
Örülnék,ha sikerülne.
13 évvel ezelőtt
·
#26289
Kis János írta::
Örülnék,ha sikerülne.
Az a vicces, hogy elsősorban nem is magunk számára, mind inkább a madarakat vettük célba ezzel, hogy legyen nekik mit enni, és hogy idecsalogassuk a hasznosakat is ezzel a kertrészbe, sok kártevő bogarat összeszedtek, jövőre biztos nem lesz annyi egészséges és szép termés nekik sem a gyümölcsfáikon, de meg is érdemlik... :) Sajnos a szomszédok minden bogyós növényt fejetlenül és ész nélkül kiirtottak az idén, amiken átvészelték magukat a környékbeli cinegék és egyéb kis madárkák a teleket:( Szegények, elnézem hogy az emberi butaság után, hogy röpködnek a megmaradt kopasz fák ágai közt keresgélve némi élelmet és szélvédett helyeket. Most meg idegesen keresik a sürü, eddig védelmező bokrot, ami oly sokszor megvédte őket a ragadozó madaraktól és nyáron, az amúgy igen szép csipkebokrot...stb... :(
13 évvel ezelőtt
·
#26298
Hát,ez bizony szomorú.Amikor ilyen és ehhez hasonló dolgokat látok,hallok,üvölteni tudnék a tehetetlen dühtől.Az emberek többsége /sajnos/képtelen látni az összefüggést a cselekedetei és annak következményei között.Még rövid távon sem,nem a távolabbi jövőt illetően.Ez nagyon nagy baj,de úgy gondolom,csak annyit tehetünk,hogy a lehetőségeinkhez mérten mi megteremtjük a létezés feltételeit a számukra.Volt egy gyönyörű madárberkenye fánk.Az egyik évben egy csapat csonttollú lakmározott rajta.Nálunk még sohasem láttam őket.Az idén ki kellett vágni.Gyökér gomba.Nagyon sajnálom.Most már akkorák a fák,hogy a cinegék itt maradtak a nyárra is.Eddig mindig elmentek az erdőbe.Nagyon örültem nekik.Az emberi butaságról még csak annyit:az egyik évben Pécsen töltöttünk a párommal pár napot.Az ablakok fölött fecske fészkek maradványai,körülöttük kétségbeesett madarak keresték a fiókáikat egész éjjel. Szívszorító volt,gondolhatod.Hazajöttünk.
13 évvel ezelőtt
·
#26657
Most ültettem nemreg ket orias afonyat,azert is döntöttem mellettük,mert a savanyu földet kedvelik.A mi kertünkben pedig agyagos,savanyu a föld,bizonyitja ,hogy 8 Rhododendron minden tapanyag nelkül vigan elel benne es minden evben gazdagon viragoznak is.Ha mast nem probald meg tözeggel feljavitani a földjet.
12 évvel ezelőtt
·
#26665
SZia! én olvastam egy véleményt a neten de nemtudom hogy hol sajnos,de az áfonyával kapcsolatban javasolják az étel ecet higított változatával való locsolását havonta keress utána.AZ áfonya a savanyú talajt kedveli valóban.Ha segíthettem ANTAL!
12 évvel ezelőtt
·
#26956
Samu Csilla írta::
Most ültettem nemreg ket orias afonyat,azert is döntöttem mellettük,mert a savanyu földet kedvelik.A mi kertünkben pedig agyagos,savanyu a föld,bizonyitja ,hogy 8 Rhododendron minden tapanyag nelkül vigan elel benne es minden evben gazdagon viragoznak is.Ha mast nem probald meg tözeggel feljavitani a földjet.
Üdv... :) Igen, Köszönöm, Ősszel a gyökér körül, már múcsoztam is... :)
12 évvel ezelőtt
·
#26957
Üdv... :) Köszönöm... :) Hát, Én Almaecetet olvastam valahol és azzal öntöztem meg idén, és úgy néz ki, hogy ártani nem ártott... :) Én 10L vízhez 0,25dl-et kevertem és havonta egyszer, Tavasztól a Nyár végéig egyszer juttatom ki, a gyökérzetére öntözve csak. :) Azért havonta egyszer csak, mert a növény méreténél fogva, még csak egy ága van, így nem hiszem, hogy jót tennék vele, ha gyakorian ezzel öntözöm, persze később, ha feltéve hogy megmarad és nagyobbá fejlődik, akkor gyakoribban fogom kijuttatni számára az Almaecet keveréket… ;)))
12 évvel ezelőtt
·
#27092
Szia! Lehet, hogy elkerülte a figyelmemet, de nem láttam sehol se leírva, hogy az áfonya árnyékos (esetleg félárnyékos helyre való). A savanyú talaj és az öntözés valóban fontos, de ha napos helyen van, akkor 1 cm-t se fog nőni....Teremni pláne nem... Ha napos a hely, akkor most ne bolygasd, de amint lehet (kora ősz vagy tavasz) ültesd árnyékos helyre, adj neki savanyút, s nőni fog:)
12 évvel ezelőtt
·
#27094
Szia! Az ecet inkább csak nekünk savanyú:) Almaecet helyett érdemes inkább minden évben egy tőzegkockát a töve köré szórni, ez teljesen természetes kőzeg a számára, s minden öntözéssel bemosódik a gyökérzethez. (Ezen kívül vannak a természetben is fellelhető természetes savanyítók, pl. a fenyőknek s az örökzöldeknek a lehullott tűlevele, ezt is lehet köré rakni) Tőzegkockát pedig lehet kapni néhány száz Forintért minden rendes kertészetben. Ha árnyékos helyen van, akkor biztos meg fog maradni!! Sok sikert a neveléséhez:))
6 évvel ezelőtt
·
#29880
Kertek Világa .. Olvasd már el amit írtál! "Lehet, hogy elkerülte a figyelmemet, de nem láttam sehol se leírva, hogy az áfonya árnyékos (esetleg félárnyékos helyre való). ...A savanyú talaj és az öntözés valóban fontos, de ha napos helyen van, akkor 1 cm-t se fog nőni....Teremni pláne nem..." Erre inkább nem írok semmit azontúl, hogy tök értelmetlen.

Az áfonya bokor örökzöld vagy lombhullató cserje, mely akár 1,5-2 méterre is megnő.
Létfontosságú számára a napos fekvés és a savanyú talaj, ezért ideális az áfonya bokornak is a rododendronok számára kifejlesztett savanyú föld. Sőt tudtommal a Muskátli föld is savanyú, illetve a bokornak kiásott ültető gödör - 45 cm mély és ugyanolyan széles legyen, a kivett földet 1 : 1-ben keverjük össze kertészeti tőzeggel! Illetve a felső 10 - 15 cm-re tisztán tőzeget tegyünk. Ugyan az áfonya teljesen télálló, ennek ellenére érdemes a tövét télire tőzeggel takarni. A növény körüli talaj nedvesen tartását mulcsozással segíthetjük, valamint gyakori öntözéssel. Növekedése lassú, és hat-nyolc éves korában éri el terméshozama csúcspontját. Öntözésére használhatunk folyékony trágyát, teát vagy haltrágyát.
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



1kert.hu - a FELCO specialista

Metszőollót vagy fűrészt keresel?

Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére