Hogyan válassz térkövet?

Hogyan válassz térkövet?

A kocsibejáró, a kaputól az ajtóig vezető ösvény, a kertbe vezető utak, valamint a terasz mindenki számára jól látható, nyugodtan mondhatjuk, hogy fémjelzi ingatlanunkat. Ezért érdemes otthonunk belső kialakítása mellett a körülötte lévő teret is ügyesen kialakítani.

A térkövek színének és mintájának kiválasztása a látszattal ellentétben nem egyszerű. Annak érdekében, hogy az ingatlan esztétikusan nézzen ki, kerüljük el a hibákat a kiválasztásnál. Nézzünk pár tippet a színek kiválasztásához és a járdatervezés esztétikai szempontjaihoz.

Milyen térkövet válasszunk? Színt először!

Térkő vásárlása előtt érdemes először a színt átgondolni. Nagyon fontos, hogy a térkő színe illeszkedjen az ingatlan többi eleméhez. A  burkolat árnyalatát az épület homlokzatának vagy más, a környezetben meghatározó kardinális részlet tónusa szerint kell kiválasztani, hogy minden alkotórész összefüggő egésszé egyesüljön. A térkő kiválasztásánál fontos szempont a rendelkezésünkre álló hely mérete. Nagy felületeken érdemes megfontolni a térkövekből készült grafikai minták tervezését, mert gazdagítják a kompozíciót és változatossá teszik a teret. A modern épületeknél és azoknak, akik értékelik a minimalizmust, a legjobb megoldás az egyszerű minta és a színek maximum három félére  korlátozása. Kis felületeken viszont a legfeljebb kétszínű térkövek mutatnak a legjobban, amelyek közül az egyik szín legyen a domináns, a másik pedig kiegészítőként szolgáljon. Természetesen a térkő árak témaköre is lényeges szempont a döntésben.

A ház körüli felület hosszú évekre szóló befektetés, ezért érdemes univerzális megoldásokat választani a térkő szempontjából, és nem feltétlenül az ebben a szezonban divatos mintákra koncentrálni, mert a következő évben változhat a trendi téma. Érdemes az univerzális, visszafogottabb motívumokra fogadni, amelyek mindig vonzóak és időtállóak lesznek. Ha nem vagy biztos benne, hogy fog kinézni a kerted és az autóbejáród, érdemes egy tájépítész segítségét igénybe venni, aki nem csak arra vonatkozóan ad tanácsot, hogy milyen színeket használj a ház körül, hanem megtervezi a burkolatok megfelelő csatlakozásait is a textúra és formák tekintetében. Ennek köszönhetően lehetőségünk van a felület kialakításának megkezdése előtt a megjelenést, valamint a végső hatást is vizualizálni.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR