Jogos a kérdés: lehet füvet nyírni, fát fűrészelni vasárnap?

Jogos a kérdés: lehet füvet nyírni, fát fűrészelni vasárnap?

Önkormányzatonként eltérhet a szabályozás.

Aligha létezik olyan csoport, fórum, amelyben ne bukkant volna még fel a kérdés: mikor lehet füvet nyírni, láncfűrésszel dolgozni, fát hasogatni, fúrni-faragni a kertben? Jellemzően két táborra oszlik a nép: egyeseknek teljesen mindegy, hogy ki mit csinál a kertjében, hiszen ezek a zajok "hozzátartoznak a vidéki élethez". Mások viszont a szigorú szabályokkal jönnek, ők ugyanis vasárnap zajmentesen szeretnének pihenni.

Először is, nem árt, ha tudjuk, hogy a kérdést nem a zajrendelet szabályozza. A rendelet hatálya ugyanis nem terjed ki a magánszemélyek háztartási igényeit kielégítő tevékenységre, márpedig ebben az esetben pontosan arról beszélünk.

fuvet nyirni vasarnap 02

2013 óta az önkormányzatokhoz tartozik a közösségi együttélés szabályozásának helyi meghatározása. Így létezik az, hogy településenként eltérhet a helyi szabályozás. Van, ahol egész konkrétan lefektették, hogy mettől meddig lehet ilyen zajjal járó tevékenységet végezni, máshol viszont homályosabb a szabályozás, így több értelmezésre és vitára ad lehetőséget (vagy egyáltalán nincs helyi szabályozás).

Természetesen ettől függetlenül érvényesek a Polgári törvénykönyvben (Ptk.) leírtak, miszerint mindenki köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen a szomszédokat szükségtelenül zavarná, vagy amellyel jogaik gyakorlását veszélyeztetné.

fuvet nyirni vasarnap 03

Más téma az egyéb zajokozás, például házibuli, hangos zene bömböltetése, flexelés – ezek ugyanis nem tartoznak a hétköznapi háztartási zajok közé. Csendháborításnak számít az, ha valaki a lakott területen, az ott levő épületben, vagy az ahhoz tartozó telken, tömegközlekedési eszközön, továbbá természeti és védett­ természeti területen indokolatlanul zajt okoz, amely ­alkalmas arra, hogy mások nyugalmát, valamint a természeti vagy a védett természeti­ értéket zavarja, szabálysértést követ el.

Mivel a csendháborítás szabálysértési törvény hatálya alá tartozik, a közterület-felügyelő, természeti és védett természeti­ területen a természetvédelmi őr és helyi jelentőségű védett természeti területen az önkormányzati természetvédelmi őr is szabhat ki helyszíni bírságot.

A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény alapján az ingatlan használójának kötelessége, hogy ne zavarja szükségtelenül szomszédait, illetve a környezetében lakókat és nekik sem kötelességük eltűrni a szükségtelen zajt, amit ő kelt. A keltett zajoknak egy bizonyos határértéken belül kell esniük, ez függ az ingatlan helyétől és a napszaktól is. Például kisvárosban, faluban található lakóterületen 6 és 22 óra között 50 dB alá kell esnie a zajszintnek.

Érdemes tehát körbenéznünk a településünk önkormányzatának weboldalán. Ennél is fontosabb lenne, hogy a szomszédjainkra is legyünk tekintettel, amikor nekiállunk füvet nyírni, így várhatjuk el, hogy ők is tekintettel lesznek rá, hasonló tevékenységek végzésénél. A legjobb megoldás, ha olyan kompromisszumra törekszünk, amely mindenkit elégedettséggel tölt el.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR