Készítsünk házilag aromás ecetet, olajat fűszernövényekkel gazdagítva

Készítsünk házilag aromás ecetet, olajat fűszernövényekkel gazdagítva

Salátákhoz.

A nyár második felében a legtöbb fűszernövényből bőségesen szüretelhetünk. Az illatos leveleket üvegbe zárva megőrizhetjük az aromákat, ezekkel később például salátákat ízesíthetünk.

hazilag aromas ecet olaj 02

A fűszeres olajhoz egészben vagy zúzva tegyük a növényeket egy tiszta üvegbe és öntsük fel a kívánt olajjal. A legjobb választás a semleges ízű napraforgó-, repce- vagy szójaolaj. Egy liter olajba kb. egy maréknyi fűszer kerüljön, például oregánó, majoranna, zsálya, kakukkfű vagy rozmaring. A fűszerek szárazak legyenek, amikor az üvegbe kerülnek, a nedvesség az eltarthatóságot befolyásolja. Az az ideális, ha a saját kertünkből származnak. Tovább ízesíthetjük az olajat fokhagymával, chilivel vagy borsmagokkal. Az üvegeket szorosan zárjuk le és hűvös, sötét helyen tároljuk. Kb. 4 hétre van szükségük ahhoz, hogy az olaj átvegye a fűszerek aromáját.

hazilag aromas ecet olaj 03

A fűszeres ecethez ízlés szerint rozmaringot, tárkonyt, kakukkfüvet, bazsalikomot öntsünk le fehérborecettel. Ebben az esetben is gondosan le kell zárni az üvegeket. Csak két hétre hagyjuk a napos ablakpárkányban ázni az ecetet, majd szűrjük le és tároljuk sötétben. Kis növényi részek esetén használhatunk növényi karragént (E407) a stabilitás érdekében, így a növénydarabkák nem csapódnak le a palack aljára.

hazilag aromas ecet olaj 05

Korábban írtunk róla: