Hogyan készíts fűszerecet variációkat?

Hogyan készíts fűszerecet variációkat?

Igen látványos és egyedi ecet-készítményeket alkothatunk egy csinos üvegcse és néhány kerti fűszer – bazsalikom, zsálya, rozmaring, levendula – segítéségével. Asztalra, de dísznek, és ajándéknak is pazar.

Ha ráuntunk a hagyományos ízekre, itt az idő, hogy valami újat alkossunk. Ne gondoljunk semmi bonyolultra, használjunk csak egyszerű összetevőket, mint pl. a bazsalikom vagy a zsálya. Így is nagyon ízletes és mutatós fűszerecetet tudunk készíteni, akár ajándékba adjuk, akár úgy döntünk, hogy megtartjuk magunknak.

Hozzávalók:

Fehér vagy vörös borecet
Válogatott fűszernövények (illóolajat tartalmazó fűszernövényt válasszunk)
Műanyag tölcsér
Dekoratív üveg

Mindenekelőtt sterilizáljuk az üvegünket forró vízzel. Hogy milyen ecetet választunk, az a mi döntésünk: megteszi az általános a fehér borecet is, de vannak, akik a vörös borecetet jobban kedvelik a szép színe miatt. Az almaecetet - ha lehet - kerüljük, mert megváltoztathatja a fűszerek illatát.

A kerti bazsalikom (Ocimum basilicum) valamikor a legismertebb fűszernövényünk egyike volt, akár friss levél, akár szárított formában része volt a házi fűszerkínálatnak. A friss hajtások aromája különösen domináns, elnyomhatja a többi fűszer ízét.

Bazsalikom

Az orvosi zsálya (Salvia officinalis) a rozmaringhoz hasonló, ugyancsak erős aromájú fűszer, óvatosan adagoljuk. Mindkét növény olaszos hatást kölcsönöz ételeinknek. Természetesen akár többféle fűszert is összevegyíthetünk.

Zsálya

Ha túl vagyunk a választáson - ami általában a legbonyolultabb része az ecetkészítésnek - jöhet a kuruzslás.

Helyezzük a feldarabolt növénydarabkákat csinos ecetes üvegbe ízlés szerint. Egy tölcsér segítségével öntsük fel ecettel a fűszervariációnkat. Biztonságosan zárjuk le az üveget, majd helyezzük az ecetet egy napos ablakpárkányra, ahol 2-3 hét alatt átitatódik a fűszerek aromájával.

Ha sietős a dolgunk, kihagyhatjuk a 2-3 hetes várakozást, helyette óvatosan a tűzhelyen is összefőzhetjük a keveréket. Már csak az van hátra, hogy az üveget ellássuk egy személyre szóló kis üzenettel és kész is a ragyogó meglepetés!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR