Koratavaszi csodák a kertben: az ezerszínű varázsmogyoró

Koratavaszi csodák a kertben: az ezerszínű varázsmogyoró

Virágos ágacskái segítenek kivárni a tavaszt.

A varázsmogyoró (Hamamelis) újabban leginkább gyógynövényként kezd ismertté válni, de a tél végi-kora tavaszi virágzásával a kert első díszeként is hódít. Az Észak-Amerikából származó növény eredeti élőhelyén, nedves erdőkben akár 5 m magasra is nőhet. 26 nemzetsége száznál több fajt, és rengeteg fajtát számlál.

varazsmogyoro 02

Külsőleg a közönséges mogyoróbokorhoz hasonlít, díszes, csillagszerű, fürtös virágai sallangosak, egyes fajtáknál már késő ősszel, másoknál tél végétől március közepéig nyílnak a csupasz vesszőkön. Színviláguk változatos: citromsárga, mézsárga, narancssárga, bordó, vörös színben pompázhatnak. Előszeretettel hozzuk be őket vázába, ahol hetekig biztosítják a hangulatot.

varazsmogyoro 03

A varázsmogyorót lehetőleg óvjuk a meszes talajtól, és biztosítsunk neki tápanyagokban gazdag, kissé kötöttebb talajt. Nincsenek extra igényei, megél napos és félárnyékos helyen egyaránt, viszonylag kis hellyel is beéri.

varazsmogyoro 04

Legelterjedtebb fajai: a nagylevelű varázsmogyoró (Hamamelis virginiana), amely apró, korai virágokat hoz; a japán varázsmogyoró (Hamamelis japonica) kevésbé illatos virágai kisebb számban és később nyílnak; a kínai varázsmogyoró (Hamamelis mollis) pedig nagy, élénksárga, illatos virágokat hoz nagy tömegben.

varazsmogyoro 05
Megan Hansen

Nehéz választani a rengeteg, szebbnél-szebb virágú fajta (többnyire hibrid) közül. Kiemelhetjük a Hamamelis x intermedia ’Diane’ piros virágait, de a ’Birgit’ fajta is különleges szépségű, sötétvörös virágokkal örvendezteti meg a gazdáját.

varazsmogyoro 06
prilfish

A Hamamelis x intermedia ’Jelena’ intenzív illatú, narancsos virágai és mesés őszi színe miatt kedvelt; az ’Orange Beauty’ erős illatú, mélysárga virágai pedig állítólag távol tartják az őzeket. Az ’Aphrodite’ késő télen nyíló, hatalmas, égő narancsszínű virágaival hódít, és a ’Primavera’ is késő januártól hozza mézsárga virágait.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR