Így készítsük elő a málnát a jövő évi szüretre

Így készítsük elő a málnát a jövő évi szüretre

Hozzuk a metszőollót!

Alighogy leszüreteltük a lédús málnát, már neki is láthatunk a jövő évi betakarítás előkészítésének. A szüret utáni visszametszés elengedhetetlen ahhoz, hogy a következő évben a növény ismét bőségesen hozza a bogyókat. Fontos, hogy minden olyan hajtást, amely gyümölcsöt termett, a talaj közelében visszavágjunk. A málna nyáron hozza a hajtásokat, amik aztán a következő évben teremnek, majd elpusztulnak – vagy csak nagyon szűkösen hoznak gyümölcsöt.

Az öreg vesszők által legyengül a bokor, ezek elszívják a növény erejét. A visszavágással új, erőteljes hajtások képződését ösztönözzük. Ezt követően trágyázhatjuk is a málnát és egy mulcsréteggel is takarhatjuk a töve körül.

Ha szeretnénk szaporítani a málnát, egyszerűen megtehetjük a gyökérsarjakkal. Amint ősszel lehullanak a növény levelei, ássuk ki a sarjakat, majd azonnal ültessük is el őket.

Korábban írtunk róla:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR