Üvegházi kertészkedés – egy új hobbi ötlete

Üvegházi kertészkedés – egy új hobbi ötlete

Az üvegház a házi kert lehetőségeinek természetes meghosszabbítása, és segítségével gyorsabban élvezheti a friss gyümölcsök vagy zöldségek, valamint a hosszabb ültetési intervallumra kalibrált dísznövények előnyeit. A kertész igényeitől függően sokféle üvegház áll rendelkezésre, de mire is érdemes pontosan odafigyelni a választáskor? Nézzük meg, mit kell tudni az üvegházakról, és honnan szerezhetjük be őket a saját kis hobbikertészetünkbe.

Mi az üvegházhatás, és milyen előnyei vannak ezzel a növénytermesztésnek?

Bár az üvegházhoz első blikkre inkább a nagy ültetvények társulnak a képzeletünkben, egyre gyakrabban találhatók meg kisebb gazdaságokban vagy városi telkeken is. Már egy kisebb, mobil, szezonális szerkezet is lehetővé teszi, hogy több hónapig (februártól egészen novemberig) élvezhesse a termést, és a belső állandó körülményeknek köszönhetően a betakarítás akár több héttel is felgyorsulhat.

Mindez az üvegházban fellépő üvegházhatásnak köszönhető. Amikor a napsugarak áthaladnak az üvegház tetején és falain, a talaj és a benne lévő egyéb tárgyak elnyelik azt, ezután pedig ezt az energiát adják le infravörös sugárzás formájában, amely nem halad át az üvegen, így ez hőmérséklet növekedéséhez vezet.

Arra is érdemes emlékezni, hogy néhány növényt (orchideák, kaktuszok, szukkulensek) hazánkban csak üvegházban lehet termeszteni, mert különleges, sokszor egzotikus körülményeket igényelnek. A szokásos paradicsomon, uborkán és paprikán kívül érdemes megemlíteni a gyümölcsöket is, mint az eper, az ananász, a sárgadinnye vagy akár a citrusfélék. Konkrét termények kiválasztásakor a kertésznek a saját preferenciáira kell fókuszálnia, de előtte biztosan nem árt, ha konzultál valakivel, aki tapasztaltabb.

uveghaz02
Kamrás polikarbonát üvegház, fotó Gardenway.hu

Milyen üvegházak léteznek?

A hagyományos üvegház üvegszerkezetű, tartós, stabil, megerősített szerkezetű. Ez egy egész évben használható, helyhez kötött megoldás, ami azt jelenti, hogy állandó helyet foglal el a kertben. Professzionális faipari berendezésekkel és különböző automatizálási rendszerekkel lehet felszerelni a kertészeti folyamat támogatására és automatizálására. Ez általában eléggé monumentális méretű. A professzionális berendezésekkel felszerelt üvegházakba főként a nagy mennyiségű növényt termelő és tágas területekkel rendelkező hivatásos kertészek fektetnek be. Ezeket a létesítményeket általában a beruházó egyedi megrendelése alapján tervezik, építik és telepítik. Ma már azonban minden kertész igényeinek megfelelő üvegházak is léteznek, a gazdaságok számára készült nagy üvegházaktól a kisebb üvegházakig, amelyekben otthon termeszthetünk zöldségeket, gyümölcsöket és virágokat.

A polikarbonát borítású üvegházak könnyebbek és olcsóbbak, és kiváló alternatívát jelentenek a hobbikertek számára. Ha a legjobb minőségű, minden időjárási körülménynek hosszú évekig ellenálló kerti üvegházak iránt érdeklődik, a gardenway.hu oldalon találhat példákat.

Egyébként említettük már, hogy a fűszernövényeket is üvegházban kell termeszteni? Bazsalikom, zsálya vagy majoránna? Ez a végtelenül egyszerű szerkezet rengeteg lehetőséget kínál a szüret felgyorsítására, és akár hosszabb ideig is élvezheti ezt a hobbit. Egy biztos: minden kertész szívét hatalmas melegséggel tölti el.

uveghaz03
Alumínium kerti üvegház, fotó Gardenway.hu

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR