metszes banner

Kérdés-Válasz


  Edit Növényvédelem

Amerikai lepkekaboca

  Kiemelt   Megoldott

Jo estet! A furkeszdarazs termeszetes ellensege az amerikai lepkekabocanak? Ha igen, akkor melyik furkeszdarazs fajtat kell beszerezni? Koszi. Udv. Edit.

Válaszok (2)
  • · dr. Némethy Zsuzsanna · Vissza a tetejére
    Kedves Edit! Az ötlete jó, de.... Fürkész darázs faj sokféle van, azok kártevőkre specializálódtak. Mivel az amerikai lepkekabóca behurcolt rovar faj, még a hazai fürkészek nem "fedezték fel", nem parazitálják. Fürkészeket elsősorban zárt térben (üvegházban, fóliasátorban) nevelt növények kártevői ellen alkalmazzák, ahonnan a hasznos rovarok nem tudnak megszökni. Szabadban élő kártevőknél ez a technika meglehetősen nehézkes, rendkívül drága, kis hatékonyságú, és ami a legfontosabb, még nem ismert az a parazita fürkész, amit fel lehetne szaporítani és bevetni ellene. Üdvözlettel:.Növénydoktor
    The reply is currently minimized Megmutat
  • · Gyarmati Renátó · Vissza a tetejére
    Khmm... Már régóta ismert hogy melyik fürkész parazitálja, és használják is biologiai védekezésként (a szabadban is, nem csak üvegházakban): Neodryinus typhlocybae. http://www.ejes.cz/index.php/ejes/article/view/44/45 Amit viszont én sem értek, hogy kis hazánkban miért nem indult meg ezen módszer engedélyeztetése, és miért nem forgalmazzák mint más fürkészdarázs fajokat, megspórolandó az amerikai lepkekabóca ellen hátásos rovarölő készítmények árát, és a környezetet, más hasznos fajokat kímélendő.
    The reply is currently minimized Megmutat

Lépj be a válaszadáshoz.

Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


Itt regisztrálj »

Vissza a tetejére