Kedves Zoltán!
A probléma sokkal egyszerűbb, mint hiszi. Gondolja végig, hogyan történik a természetben, az erdőben. Lehullik az érett makk a talajra ősszel, jön a csapadék, éri a hideg, a fagy, és a legéletrevalóbb makkok tavaszra kicsíráznak. Ezt a folyamatot érdemes utánozni.
Kemény héjú fás növények magját hasonló módon serkentik csírázásra a kertészek is: nedvesítik, vízben megáztatják a magokat, majd nedvesen hideg hatásnak teszik ki. Házilag ez hűtőszekrényben, annak nem fagyasztó részében (2-8 C fokon) végezhető, 1-2 hónapos időtartamig. A hideg-hatás után bármilyen talajba kiültethető. Arra figyeljen, hogy a földje ne száradjon ki teljesen soha, mert az a csírázásnak indult magonc elszáradását okozhatja. Ennek megelőzésére érdemes nagyobb földet tartalmazó cserépbe ültetni és a cserepet félárnyékos helyen tartani.