8 kerti sikerkereső projekt októberre

8 kerti sikerkereső projekt októberre

Szebbé tehetjük a kertünket ezekkel az ötletekkel az októberi kellemes, kertészkedős napokon.

Mint ahogy a természet a növények is lassan felkészülnek a téli pihenésre. Ideje átnézni kertünket milyen fontos teendőink vannak a fagyok előtt, hogy növényeink tavasszal újult erővel díszítsék otthonunkat. Szorgoskodjunk októberben!

Rózsa ültetése

Október közepétől egyre több árudában találkozunk szabad gyökerű vagy földlabdás rózsával. Ősszel érdemes rózsát ültetni, ugyanis a tavaszi rózsák nagy része 3-4 hónapig hűtőházban van és ezek gyökeresedési erélye sokkal csekélyebb, mint az őszi ültetésű rózsáknak. Mindemellett az őszi ültetésűek nagy előnye, hogy tavasszal egy erős, begyökerezett növényállomány fog kihajtani.

8 oktoberi projekt 01

Lombhullató fák, cserjék átültetése

Ősszel van a legjobb feltétele annak, hogy nagyméretű cserjéket, fákat átültessük. Ősszel ugyanis elegendő ideje van a növényeknek ahhoz, hogy tavaszra megerősödjenek és úgy gyökereket fejlesszenek. Meg kell várni, amíg az összes levél lehullik, majd minél nagyobb földlabdával ki kell ásni a növényt, lehetőleg minél kevésbé sérüljön a gyökere. Az új helyére érdemes komposztot is keverni. Nagyon fontos, hogy az örökzöld növényeket nyár végén, vagy még jobb ha kora tavasszal ültetjük át, hogy a hideg téli napokig regenerálódjon, különben a fagytól károsodnak a levelek, amik végül lehullhatnak és csúnyák lesznek növényeink.

Örökzöld sziklakerti növények

Az örökzöld sziklakerti növényeknek, mint például a molyhos madárhúr (Cerastium tomentosum), vagy kaukázusi ikravirág (Arabis caucasica) le kell vágni a túl hosszú és sűrű hajtásokat, különben a hideg, nedves hó alatt könnyen megpenészedhetnek.

8 oktoberi projekt 02

Sásliliom és gumósok védelme a fagyoktól

A sásliliom nyugodtan a talajban maradhat télen, mivel rizómái nem fagyérzékenyek.  A nedves hótól viszont érdemes megvédeni, hogy ne rothadjon meg alatta úgy, hogy fenyőágakkal betakarjuk a növényt. Azoknál a növényeknél melyeknek fagyérzékenyek pl. dália, kanna a gumókat, rizómákat vödörbe téve fagymentes, hideg pincében át lehet teleltetni.

Hagymás növények ültetése

Eljött az idő a tulipán, nárcisz és egyéb tavasszal virágzó hagymás növények ültetésére, melyeket célszerű az ágyások szélére csoportosan ültetni. Nagyon fontos, hogy jegyezzük meg, hogy hova kerültek, különben tavasszal könnyen kiáshatjuk a már begyökerezett hagymákat, gumókat.

8 oktoberi projekt 03

Alpesi növények vetése

Olyan évelő növényeknek, melyek hegyvidékekről származnak egy hosszabb hideg periódus szükséges ahhoz, hogy kicsírázzanak. Ilyen például a kökörcsin, a havasi gyopár, lágyszőrű palástfű, primula vagy sisakvirág. Ha ezeket a növényeket magról szeretnénk szaporítani, el kell vetni a magokat szaporítóládába, majd tegyünk a ládára egy műanyag borítást és tegyük árnyékos helyre kint a szabadban. Április elején fognak a magok kicsírázni.

Zöldségek betakarítása

A paradicsom töveken még októberben is találunk zöld terméseket, amelyek még szedés után is beérnek. Az egész növényt ki kell húzni a földből és egy meleg, száraz helyen fejjel lefelé kell lógatni. Így 2-3 hét múlva beérnek a zöld termések.

Sütőtököt akkor kell betakarítani, ha a fagy megcsípte a termést, íze akkor lesz édes. A gyökérzöldségeket mint a sárgarépát, petrezselymet, céklát levél nélkül, homokba ágyazva, alacsony hőmérsékletű pincébe kell tárolni.

8 oktoberi projekt 04

Gyümölcsök ápolása

A gyümölcsök betakarítása után a lehullott leveleket komposztáljuk, de a beteg vagy fertőzött növényi részeket mindenképpen égessük el, ezek ne kerüljenek bele a komposztba. Szamóca palántákat alaposan előkészített ágyásokba ültetjük, majd jól be kell öntözni, hogy a gyökere kellőképpen megerősödjön. A málnatövek október végére kerülnek nyugalomba, ekkor kell a letermett töveket eltávolítani és az idei hajtásokat meghagyni, ugyanis következő évben ezen lesznek a finom gyümölcsök.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?