Sok cukkiniből készül a házi édes-savanyú ragu

Sok cukkiniből készül a házi édes-savanyú ragu

Friss nyári zöldségekkel.

Húsok, de akár tészta kiegészítője is lehet a házilag főzött, sok-sok zöldségből készülő édes-savanyú ragu, melyet Temmel Viktória  mutat be az alábbiakban. (Viki konyhájában egyébként ételízesítő vagy ahogy sokan emlegetik, házi „vegeta” is készült.)

"Ez a második szezon, amikor készítem, de mivel gyorsan fogy, így amikor érik a cukkini, többször is sort kerítek rá.

Keleties az ízvilága, így kínai ételekhez, pl. édes-savanyú csirke (csirkemellcsíkok ledinsztelése után összeforralva egy kis rizzsel) vagy pirított tésztához öntve használom fel, de bármilyen sült húst is fel lehet vele dobni.

edes savanyu ragu cukkini 02

Gáborné Sárkány Erzsébet receptjéből indultam ki, csak egy kicsit a saját ízvilágomra szabtam.

Hozzávalók:

• 2 kg cukkini
• 1 kg sárgarépa
• 4 db kápia paprika
• 1 kg paradicsom
• 1 kg vöröshagyma
• 0,2 liter 10% ecet
• 0,3 kg cukor (én édesítőszerrel szoktam)
• 1 ek. curry
• 2 ek. kurkuma
• 2 ek. édes fűszerpaprika
• 3 ek. mustár
• 2 tasak dzsemfix (ez elhagyható)

edes savanyu ragu cukkini 03

Így készül:

A kockára vágott cukkinit le kell sózni, majd állni hagyni egy éjszaka, de az sem gond, ha csak addig áll, amíg a többi hozzávalót készítjük elő. (Répa zsülienre, hagyma vékony szeletekre, kápia szintén szeletelve, de kinek hogy tetszik. A paradicsomot le szoktam héjazni, majd kockázom.)

Olajon le kell dinsztelni mindent a következő sorrendben: répa, hagyma, paprika, cukkini, paradicsom fele. A másik felét nyersen turmixolni, majd a dinsztelés közben mehet ez is bele.

Ezt követően folytatódik az ízesítéssel: ecet, cukor, mustár, pirospaprika, curry, kurkuma, ha szükséges só, esetleg egy kis víz és dzsemfix kerül bele. Érdemes megkóstolni.

Pár perc rotyogás után mehet az üvegekbe, majd dunsztba. Ha kihűlt, akkor a spájzba.

edes savanyu ragu cukkini 04

A zöldségarányokat vagy a fűszerarányokat lehet változtatni, ki hogy szereti. pl. volt, hogy gombát is raktam bele vagy káposztát. Bátran lehet kísérletezni! Általában a cukkinihez arányosítom az adagot, amit nem minden esetben mérek le, csak úgy érzésre válogatom össze. Ha például jó árban szép cukkinit kapok a piacon, akkor 2-3 darabot már fejben félrerakok, hogy ezt is tudjak belőle csinálni. A többi hozzávaló, hagyma, répa, fokhagyma, paradicsom általában van otthon.

Eddig még sosem romlott meg, de nem is volt ideje. Amit tavaly készítettem, abból még van 1-2 üveggel, spájzban tárolom, de felbontás után hűtőszekrénybe kell rakni."

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR