Ha elmulasztottuk a fekete bodza virágainak begyűjtését, akkor a szorgalmas bokrok a virágaikat bogyóvá alakítják, hogy újabb esélyt adjanak a gyűjtőknek. Másodjára ne hagyjuk ki!
A fekete bodza (Sambucus nigra) 3-7 m magasra megnövő cserje, ártéri erdők, cserjések, magas nitrogén tartalmú területek elterjedt növénye. A madarak már felismerték, hogy mennyire finom a bodzabogyó, szívesen segédkeznek a növény elterjesztésében. Egy romépület tetején eltöltött romantikus rigóvacsora és a széthullott magok után nem ritka, hogy a bodza a sanyarú körülmények között is növekedésnek indul.
Belbecs
A bodza hatásosságát a népi és a hivatalos gyógyászat is régóta elismeri, ami nem csoda, hiszen levelén, virágán és kérgén kívül csonthéjas bogyója is többféle hatóanyagot tartalmaz:
- vitaminokat (A, B és C-vitamint: C-vitamin tartalma több mint duplája a citrusfélékének!)
- szerves savakat: folsavat, pantoténsavat
- ásványi anyagokat és mikroelemeket: vas, kálium, kalcium, magnézium, foszfor
- terpéntartalmú illóolajat
- antociánokat (ettől sötétvörös vagy fekete a bodza)
Miért jó?
A bogyóból készült gyógylekvár - attól hogy gyógy, még nagyon finom - enyhe hashajtó, fájdalomcsillapító, meghűléskor erősítő és izzasztó hatású. Isiász, reuma és rákterápiák esetén is egyre inkább divattá vált alkalmazása. Éhségünket hideg bodzalevessel, kedélyünket bodzaborral javíthatjuk.
Gyerünk, szedjük!
A termés gyűjtésénél fontos, hogy szedésre érett gyümölcsöt szedjünk - ezt úgy állapíthatjuk meg, hogy a bogyók 95%-ban bordós feketére színeződtek. Az éretlen bodzabogyó mérgezési tüneteket, szédülést, hányást okozhat. A helyes időpont megválasztásán túl az alkalmas élőhely megtalálása is lényeges szempont: ne szüreteljünk forgalmas útszélek, ipartelepek vagy kezelt mezőgazdasági területek közeléből. Ne keverjük össze a gyalogbodzával (lágyszárú gyomnövény), ami mérgező.
Bodzadzsem, ahogy mi csináljuk
A frissen szedett bodzáról villával távolítsuk el a kocsányokat, mosással ezek és az éretlen bogyók is eltávolíthatók. 1 kg tisztított gyümölcshöz 60 dkg cukor szükséges.
A cukorból 3 dl vízzel főzzünk sűrű szirupot, ezután tegyük bele a gyümölcsöt és gyors tűznél addig forraljuk, amíg sűrűn folyós lesz. Ha kevesebb időt szánunk a befőzésre, akkor pektint is használhatunk a szilárdabb állapot eléréséhez. Forrón rakjuk üvegbe, majd dunsztoljuk. Kitűnő házi gyógyszert készítettünk.
Kinek van még bevált bodzareceptje? Bort így készítünk >>