Bemutatjuk, hogyan kell feldolgozni és üvegbe tölteni a magyar aloe verának is nevezett rubinvörös zöldséget, a konyhakertben is könnyedén nevelhető céklát. A hobbikert.hu fotói lépésről lépésre.
Már írtunk a cékla termesztéséről, összehasonlítottuk a sárgarépával is és közreadtuk, gyógynövényként hogyan hat állatra, emberre.
Eljött hát az idő, hogy egyszerű módon tartósítsuk is. Lássuk a hozzávalókat és elkészítés menetét lépésről lépésre.
Hozzávalók:
- 2-3 kg cékla (4-5 befőttesüveg ecetes céklához)
- 5-6 ek 20%-os ecet
- 1 szál torma
- 1 ek köménymag
- 4 ek kristálycukor
- 1 ek só
Elkészítés:
A megmosott céklát feltesszük főni. Amikor félig megfőtt, leöntjük róla a főzővizet és hideg vizet engedünk rá, így könnyen le tudjuk húzni a héját.
Felkarikázzuk vagy káposztagyaluval legyaluljuk tetszés szerinti vastagságúra.
Visszatesszük főni; felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje a céklaszeleteket.
Még forrás előtt ízesítjük: egy csapott evőkanál só, 5-6 evőkanál ecet, 4 evőkanál kristálycukor, egy evőkanál köménymag, kisujjnyi darabokra aprított torma kerül a fazékba.
Az arányokon ízlés szerint változtathatunk. A céklaszeleteket puhára főzzük, de arra ügyeljünk, hogy ne főzzük szét.
A megfőtt céklát és tormát osszuk szét az üvegekbe; mindegyikre merjünk rá az ízesített levéből is.
A lezárt üvegeket kb. 5 percre állítsuk fejre. Egy napig - amíg teljesen kihűlnek - tartsuk az üvegeket száraz dunsztban.
Ha valaki máshogy készíti, az ne fogja vissza magát, írja meg a lenti hozzászólásokban. Az eddigi tapasztalat szerint bármennyi üveggel készítünk, sosem tart ki a következő szezonig. És még egy jó tanács (szintén tapasztalat): ha lecéklázod a magad, rögtön áztasd hideg vízbe a ruhát. Ezután ecettel vagy citromsavval szabadulhatsz meg a folttól.