Füzéres díszcsorba: a kert páratlanul bohókás éke

Füzéres díszcsorba: a kert páratlanul bohókás éke

Gazdagon virágzó, festői hatást keltő dísznövény a kertben: ilyen a füzéres díszcsorba!

A USA prérijein őshonos füzéres díszcsorba (Liatris spicata) tagadhatatlanul egyike a legszínpompásabb, egyben legkönnyebben gondozható kerti dísznövényeknek. Lágyszárú, rizómás évelő, amelynek magassága 30 cm-től akár 150 cm-ig terjedhet. Nagyobb csoportokban ültetve lélegzetelállító látványt nyújt.

Az egyenes, merev szárak végén nyíló kócos-bozontos füzéres virágzat alacsony, fűszerű, bokros lombból tör a magasba. A nyár derekától nyíló virágok színe rendszerint lila vagy mályvaszínű, ritkábban rózsaszín vagy fehér.

Nem csupán dekoratív virága miatt érdemes a kertbe ültetnünk: levele gyakorlatilag a teljes vegetációs időszak alatt tetszetős zöld marad, mielőtt ősszel ragyogó bronzbarnába fordul.

fuzeres diszcsorba 02

A füzéres díszcsorba legfőbb jellemzői

A füzéres díszcsorba gondozása nem bonyolult, ráadásul többféleképpen is beilleszthetjük a már meglévő kerti növényeink közé, hogy vele váljon teljessé az összkép. Évelőágyásban ugyanolyan jól érvényesül, mint térhatárolóként, de edényes növényként a teraszt, erkélyt is remekül díszíti. Vágott virágnak frissen és szárítva egyaránt kiváló. Vonzza a méheket és a pillangókat, ezzel pedig a kert többi virágos növényének is kedvez. Viszonylag jól ellenáll a különböző növénybetegségeknek.

Alapvetően a napos fekvést kedveli, bár léteznek fajták, amelyek a félárnyékot is elviselik. A száraz, aszályos, kánikulai időjárást is jól tolerálja. Meghálálja, ha télen a tövét mulccsal takarjuk. Talajban nem túl válogatós, még sziklás terepen is megél.

fuzeres diszcsorba 03

A füzéres díszcsorba ültetése

A füzéres díszcsorba tavasszal, rizómákból hajt ki, hogy aztán a nyár második felében pompás virágaival kápráztasson el bennünket. Ültetésére a legideálisabb időpont a kora tavasz. A rizómás tövek közötti ültetőtávolság 30-40 cm legyen, hogy elegendő hely álljon rendelkezésre a növények fejlődéséhez. Általában már az ültetés évében virágot hoz. Az ültetéstől számított 70-90 napon belül számíthatunk a virágok megjelenésére.

A füzéres díszcsorbát magról is ültethetjük, bár ez esetben számítsunk arra, hogy a növény csak a második évben fog megörvendeztetni bennünket a virágaival. A magokat beltérben vessük el, de a helybenvetés is szóba jöhet. A csíráztatás időtartama rendszerint 20-45 nap, ha a magokat ezt megelőzően körülbelül 6 hétig előkezeltük, azaz betesszük a hűtőbe. Eredménnyel kecsegtet az a megoldás is, ha a magokat késő ősszel a kertben vetjük el.

fuzeres diszcsorba 04
F. D. Richards

A füzéres díszcsorba gondozása

Az ültetés utáni első néhány hétben a füzéres díszcsorba rendszeres öntözést igényel. Miután jól meggyökeresedett, csökkenthetjük az öntözővíz mennyiségét: két öntözés között hagyjuk a földjét kiszáradni.

A tápdús talajba ültetett füzéres díszcsorba nem igényel külön tápanyag-utánpótlást, de természetesen nem árt, ha tavasszal, a vegetációs időszak elején biztosítunk számára egy kevés univerzális műtrágyát.

fuzeres diszcsorba 05
Drew Avery

Néhány évente tőosztással szaporíthatjuk, amelyre ősszel kerítsünk sort, miután a növény lombja már elszáradt. Szükség esetén tavasszal is sikeresen elvégezhetjük a tőosztást.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?