Gyertyavirág, a pillangók kedvence

Gyertyavirág, a pillangók kedvence

Tavasz közepétől őszig virágzik, hosszú vékony száron fehér vagy rózsaszín virágokkal. Jó nektártermelő, méhek és pillangók szívesen látogatják.

A ligetszépefélék családjába tartozó virág elragadó színével magához vonzza a tekintetet. Nagy kerek bokorrá alakul az év végére. Lombhullató, karógyökerű évelő, de gyakran egynyáriként használják. Levele lándzsa alakú, keskeny. Gyors növekedésű 60-120 cm magas lesz.

Közelről a virág

Szaporítható az elszóródott magokból kikelt növénykék felnevelésével, de vethetjük a magokat augusztusban palántanevelő ágyba, vagy februárban üveg alá. Lehet bujtással tavasszal, vagy tőosztással ősszel, de így nehéz, mert vaskos karógyökere van. Karógyökere miatt mélyrétegű talajt igényel. Bár tűri a szárazságot, legjobban tápdús, jó vízáteresztő, de üde talajban a legszebb. Jól tűri a meszes, és az agyagos talajt is. A túl nedves talaj gyökérrothadást okoz.

Nagyon vonzó

Napsütéses, vagy félárnyékos helyre való. Jó fagytűrő, de csak a földalatti része. Gondozása a hervadt virágszár kivágásából áll, akkor többször virágzik. Tél végén érdemes a levélpárnát és a száraz szárakat a föld színe fölött kivágni. Tavasszal ügyelni kell az elszóródott magokból kikelt kis növényekre. Nagy edényben is nevelhető.

Beszerzése egy kis utánajárást igényel, mert nem gyakori növény a faiskolákban. Díszgyertya és gyertyabokor néven is árusítják.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?