Hogyan nevelhetsz fehér - de érett - szamócát?

Hogyan nevelhetsz fehér - de érett - szamócát?

Az alpesi fehér szamóca különleges megjelenésű gyümölcs, amely hasonlóan termeszthető a piros szamócához, de mégis van néhány jelentős eltérés.

Csak nem egy újfajta gyümölcs a láthatáron? Nos, nem igazán új, de minden bizonnyal sok hobbikertész számára eddig ismeretlen. Az alpesi fehér szamócáról van szó. Igen, nem tévedés, fehér. A legtöbben rögtön a zamatos, lédús piros szamócára (földi eperre) gondolunk, ennek a növénynek a gyümölcse azonban fehér színű. Most, hogy sikerült mindenki érdeklődését felkeltenünk, ismerjük meg a fehér szamóca termesztésének nem is annyira bonyolult titkait, valamint azt, milyen fehér szamócát lehet beszerezni.

Fehér szamóca

Hányféle fehér szamóca létezik?

Az alpesi fehér szamóca valójában csupán egy a fehér szamócák számos változata közül. Mielőtt azonban erre részletesebben kitérnénk, következzen néhány alapvető tudnivaló a fehér szamócáról.

Bár a fehér szamócának több változata ismert, ezek hibridek, ami többek között azt jelenti, hogy magról nem ültethetők. Két szamócafaj terjedt el, nevezetesen az alpesi (Fragaria vesca) és a parti (Fragaria chiloensis), amelyek igazi fehér szamócának számítanak. A Fragaria vesca Európában, míg a Fragaria chiloensis Chilében őshonos, vadon előforduló fajta. Szóval akkor miért is fehér, ha egyszer szamóca?

A piros szamóca kis, fehér virágokból kezd kifejlődni. Először megjelennek a borsónyi zöld bogyók. Ahogy nőnek, először fehérré válik a színük, majd ahogy érnek, rózsaszínűvé válnak, végül pedig, teljesen éretten, pirosba fordul a színük. A bogyótermés a piros színét a Fra a1 nevű fehérjének köszönheti. A fehér szamócából ez a fehérje egyszerűen hiányzik, de ettől eltekintve őrzi tulajdonságaiban mindazt, ami a szamócára jellemző. Ideértendő a szamóca íze, illata és zamata is, ráadásul a legtöbbször ugyanúgy felhasználható, mint piros színű társa.

Sokan allergiásak a piros színű szamócára. De mi a helyzet a fehér szamócával? Mivel a fehér szamócából hiányzik a fehérje, aminek a pigment köszönhető és amely a szamócaallergiáért felelős, valószínű, hogy a szamócaallergiában szenvedőknek a fehér szamóca elfogyasztása nem fog gondot okozni. Mindenesetre, aki allergiás a szamócára, legyen óvatos, és orvosi felügyelet mellett próbálja meg igazolja ezt az elméletet.

Szamóca

A fehér szamóca változatai

Mind az alpesi (Fragaria vesca), mind a parti szamóca vadon előforduló fajok. 

A fehér parti szamócát (a Fragaria chiloensis tagjait) nevezik chilei vad szamócának, illetve dél-amerikai szamócának is. A parti szamóca keresztezésének eredményeként jöttek létre a ma ismert piros szamócafajták.

A fehér szamóca hibridjei közé tartozik a Fragaria x ananassa. Ha megérik a napon, rózsaszínes árnyalatot vesz fel; ezért az eperallergiában szenvedők kerüljék a fogyasztását! Íze az ananász és a szamóca egyedülálló keveréke. A Fragaria x ananassa Dél-Amerikából származik, innen került át Európába, elsőként Franciaországba. Igen nagy népszerűségnek örvend. Egy másik Fragaria x ananassa hibrid, a Keoki hasonló, mint a Fragaria x ananassa, de nélkülözi az ananászíz jegyeit.

A hibrid fajták általában édesebbek, mint az eredeti faj, de a fehér szamócafajtákra mind jellemző az ananászra, a zöld levelekre, karamellre és szőlőre emlékeztető ízjegy.

A fehér szamóca termesztése

A fehér szamóca könnyen termeszthető évelő növény, amelyet a kertben, illetve konténerekben egyaránt nevelhetünk. Olyan helyre ültessük, amely védett az esetleges késő tavaszi fagyoktól, és a területet mintegy 6 óra napfény éri naponta. A növényeket a lakásban ültethetjük magról, illetve vásárolhatunk előnevelt palántákat. Tavasszal vagy ősszel ültessük ki, amikor a legalacsonyabb külső talajhőmérséklet 15 °C.

Minden szamócafajta nagy tápanyagigényű, különösen ami a foszfort és a káliumot illeti. Kedveli a jó vízelvezetésű, agyagos talajt. Szükség szerint trágyázzuk / tápoldatozzuk. Átültetéskor ügyeljünk arra, hogy a gyökérzetet teljesen takarja a föld, míg a növény töve épp a talajszint felett legyen. Öntözzük meg jó alaposan, majd ezt követően is biztosítsuk a rendszeres, egyenletes vízellátást. Ez heti kb. 2-3 mm vizet jelent. Ideális esetben csepegtető öntözőrendszert használjunk, hogy a növény leveleit és termését ne érje a víz, mivel ez elősegíti a gombás és egyéb betegséget megjelenését. A kifejlett növény magassága elérheti a 15-20 cm-t, horizontális kiterjedése pedig a 25-30 cm-t.

Mindenkinek, aki kipróbálja, kellemes időtöltést kívánunk a fehér szamóca termesztése során! A csomagküldők kínálatában palánta biztosan szerepel, de olykor aukciós oldalon is felbukkan a vetőmag. 

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?