Így készül a házi ketchup tartósítószer nélkül

Így készül a házi ketchup tartósítószer nélkül

Sok a paradicsomod és nem tudsz vele mit kezdeni?

A házi ketchup nemcsak természetesebb, mint a bolti változat, de lehetőséget ad arra is, hogy testre szabhasd az ízeket az ízlésednek megfelelően. Kezdésnek íme egy egyszerű és alapvető házi ketchup recept, amit könnyedén elkészíthetsz! Besenyei Renáta receptje következik:

"Két kisgyermekes édesanyaként fontosnak tartom, hogy a család asztalára elsősorban saját termelésből feldolgozott, tartósítószermentes élelmiszereket tegyek, melyeket a késő őszi-téli időszakban fogyasztunk. Jelenleg a paradicsom különféleképpen történő eltevése az aktuális elfoglaltságom, a mai szedésből házi ketchupot készítettem. Korábban mediterrán ízű, valamint csípős változat is készült, most egy közepesen édes receptet osztok meg.

hazi ketchup tartositoszer nelkul 02

Hozzávalók

  • 4 kg friss paradicsom
  • 1-1 nagy fej lila- és vöröshagyma
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 25 db szegfűszeg
  • 2 csapott evőkanál őrölt fahéj
  • 5 db nagyobb babérlevél
  • 2-3 csapott evőkanál himalája só
  • 1 csapott evőkanál bors
  • kb. fél dl 20%-os ecet
  • kb. 5 marék kristálycukor

Így készül

A paradicsomot és hagymákat darabolás után a többi alapanyaggal felteszem főni egy nagy fazékban (a cukor és az ecet kivételével). Elég nagyobb gerezdekre vágni.

hazi ketchup tartositoszer nelkul 03

A fűszereket egészben vagy őrölve is felhasználhatjuk. Ha az előbbi formában használjuk, akkor adagoláskor célszerű megjegyezni hány darabot tettünk bele, mivel turmixolás előtt el kell távolítani őket a szószból.

Közepes gázrózsán, közepes lángon hagyom nagyjából egy órát rotyogni, néha megkevergetve. A főzés során felszabadult illat isteni! A paradicsom fajtájától függően fog levet ereszteni, melynek a nagy részét elfőzöm, ennek eredményeképpen lesz a kész szószunk krémes állagú, kellemes textúrájú. Ha valaki a folyósabb változatot szereti, akkor rövidebb ideig főzhető.

Ha a bél már elválik a héjától, és a lé nagy része is elfőtt, akkor kikanalazom a fűszereket. A még darabos szószt turmixgépben a legmagasabb fokozaton mixelem.

hazi ketchup tartositoszer nelkul 04

Ezt követően egy apró lyukú szűrőn keresztül passzírozom egy másik edénybe, hogy mentes legyen a héj- és magszármazékoktól.

hazi ketchup tartositoszer nelkul 05

Nagyjából fél óra alatt takaréklángon újraforralom, hozzáadom először az ecetet, majd apránként, hanyagul szórva a cukrot folyamatos kóstolás mellett.

hazi ketchup tartositoszer nelkul 07

Forrón azonnal előre csírátlanított üvegekbe töltöm, majd befőzőautomatában 90 fokon, 30 percig állni hagyom. Az idő leteltével 5 percre fejre állítom, majd pulton hagyom kihűlni.

hazi ketchup tartositoszer nelkul 06

Pincében, kamrahelyiségben sorakoznak a nyár folyamán eltett lekvárok, befőttek, savanyúságok, feldolgozott zöldségek mellett, várva egy hűvösebb őszi napot, melyen felmelegítik szívünk."

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR