Kíváncsi vagy a világűrben nevelt első virágra?

Kíváncsi vagy a világűrben nevelt első virágra?

Ha igen, akkor mi megmutatjuk és leírjuk, hogyan sikerült nyílásra bírnia az űrhajósoknak a rézvirágot. Ha nem, akkor nézd meg Matt Demon akcióját a Marson.

 A napokban a NASA egyik űrhajósa, Scott Kelly egy virág képét osztotta meg a nagyközönséggel. Nem akármilyen virágét: ez az első virág, amely az űrben, a Nemzetközi Űrállomáson fejlődött ki. A NASA még tavaly októberben jelentette be ez irányú terveit.

A virág, egészen pontosan egy cinnia (Zinnia spp.), más néven rézvirág vagy legényrózsa az űrben uralkodó súlytalanság közepette bontott szirmokat. Kelly a hírt viccesen az "Igen, léteznek az űrben más életformák is!" üzenettel kommentálta.

cinnia az urben 02

A legénység a növényt tavaly év végén ültette. Ezt megelőzően, még augusztusban megkóstolhatták az első, űrben termesztett fejessalátát is, amelynek ízét nemes egyszerűséggel "csodás"-nak aposztrofálták.

cinnia az urben 03

A cinnia-projekt kezdetekor feljegyezték, hogy a növény - minden bizonnyal a túl magas páratartalom és a korlátozott légáramlás miatt - hervadásnak indult. Ezt azonban - többek között az öntözés gyakoriságának megváltoztatásával - sikerült visszafordítani.

A legénységnek számos más kihívással is szembe kellett néznie, beleértve a földi körülmények között oly egyszerűnek tűnő öntözést. Ehhez a csapat egy speciális öntözőrendszert vett igénybe, amely alulról biztosítja a nedvességet a fejlődő növény számára.

"A zinnia igencsak különbözik a fejessalától" - nyilatkozta Trent Smith, a projekt vezetője. - "Sokkal érzékenyebb a környezeti paraméterek és a fényviszonyok változásaira. A vegetációs (növekedési) időszaka is hosszabb, 60 és 80 nap közé tehető. Ennek megfelelően nehezebb felnevelni és elérni, hogy virágot hozzon. A hosszabb növekedési időszak azonban a paradicsom remek előfutárává teszi."

 

After some tending by Astronaut Scott Kelly, the zinnia flowers in the Veggie plant growth system have bloomed on the...

Közzétette: NASA - National Aeronautics and Space Administration – 2016. január 19.

Kelly és csapata azt tanulmányozzák, hogyan hat a tartós űrbeli lét a különböző élő szervezetekre. Az, hogy az ember már a Földön kívül is képes különböző növényeket termeszteni, kis lépés a felé, hogy kolóniákat tudjunk létrehozni az űrben, a Marson és más bolygókon. Hajrá!

Fotók: nasa.gov

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?