Kokárdavirág – üdítő színfolt a kertben

Kokárdavirág – üdítő színfolt a kertben

Ha még nincs kokárdavirágunk, érdemes ültetnünk belőle a virágágyásba vagy a kert más, kiemelt részébe. Igen jó tulajdonsága, hogy hosszan virágzik, és ha elvirágzás után lecsípjük az elnyílt virágait, másodvirágzásra adja a fejét.

Az őszirózsafélék családjába tartozó lágyszárú növény, amely lehet évelő vagy egyéves, és amelynek számtalan hibridje rendkívül népszerű a kiskertekben.

kokardavirag 07

A kokárdavirág gondozása nem igényel különösebb fortélyt. Magról könnyen termeszthető, de aki ezt a lépést szívesen kihagyná, előnevelt palántákat is beszerezhet. A - kívülről a virág közepe felé haladva - sárga-vörös színű virágok üde, vidám színfoltot alkotnak a kertben.

kokardavirag 01

Kokárdavirág – széles a választék!

A kokárdavirág számos fajtája közül a Gaillardia aristata  igen szívós, ellenálló fajta, amely eredeti élőhelyén, Észak- és Dél-Amerikában a természetben vadvirágként is sok helyen előfordul. Előszeretettel ültetik útmenti szegélynövénynek igénytelensége és természetes szépsége miatt.

kokardavirag 05

Az évelő Gaillardia x grandiflorának  számos különböző nemesített változata kapható, ezek közé tartozik például az 'Oranges and Lemons', a 'Dazzler' vagy a 'The Sun'. A virágszárak magassága a 30 cm-től a 90-100 cm-ig terjed, a virágzás pedig kora nyártól egészen az első őszi fagyokig is tarthat, természetesen, ha megfelelően gondoskodunk róla.

Az egyéves fajták közül érdemes megemlíteni a Gaillardia pulchellát, amely évelők társaihoz hasonlóan hosszan virágzik és egyszerű a gondozása. A Gaillardia aristával  való keresztezése révén jönnek létre a Gaillardia grandiflora  szebbnél szebb változatai.

kokardavirag 03

A kokárdavirág gondozása – íme az alapok

Ha magról termesztünk kokárdavirágot, mindenekelőtt tanulmányozzuk át a vetőmag tasakján található tájékoztatót, amely tartalmazza a legfontosabb tudnivalókat. A magokat jó vízáteresztő talajba vessük, vékonyan fedve az ültetőkeverékkel. Bár a kokárdavirág alapvetően kiváló szárazságtűrő növény, a csíráztatás során fontos, hogy talaj folyamatosan nyirkos legyen, hogy az éledező magok még véletlenül se száradjanak ki. Kicsírázás után, miután a fiatal növények jól meggyökeresedtek, az öntözések gyakoriságát csökkenhetjük. A mérsékelt öntözés hatására a színes virágok hosszabb ideig fogják díszíteni a kertünket.

kokardavirag 04

A kokárdavirág ültetésekor a hely kiválasztásának is döntő szerepe van. A növény a napos fekvést kedveli, ezért ha csak egy módunk van rá, a kertünk legnaposabb szegletét jelöljük ki a számára. Jól viseli a nyári kánikulát is, ráadásul a pillangókat is kertbe csalogatja. Ahogy szó esett róla, jó szárazságtűrő, és nagyon nem kedveli, ha a töve tocsogó, pangó vízben áll.

kokardavirag 06

Összefoglalva tehát, a hosszan virágzó, igénytelen, de színpompás szirmaival szemet gyönyörködtető kokárdavirág bármely kert előnyére válik. Napimádó, és az sem mellékes, hogy a hosszan tartó aszályos időszakokat is gond nélkül átvészeli. Mi mást kívánhatnánk még tőle?

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?