Fotósorozatunk mutatjuk be az általunk ismert legjobb kovászos uborka receptet. Működik saját és piacon vásárolt uborkával is, ezen kívül pedig csak só, fokhagyma, kapor és babérlevél kell hozzá!
Nem telhet el a nyár házi kovászos uborka nélkül. Készítettünk egy nagy üveggel, már alig várjuk, hogy megkóstolhassuk!
Hozzávalók:
- 3 kg közepes méretű, kovászolni való uborka
- 1 csokor kapor
- 1 fej fokhagyma
- 2 babérlevél
- kenyér sarka
- 3 púpozott evőkanál só
- csapvíz
- 1 db 5 literes befőttes üveg
Elkészítés:
A kaprot betesszük az üveg aljába.
Az uborkát megmossuk, hosszában bevágjuk és szorosan az üvegbe rakjuk.
A fokhagyma megpucolt gerezdjeit szétosztjuk az üvegben.
Felöntjük sós vízzel, hogy teljesen ellepje az uborkát. Van, aki fel szokta forralni a sós vizet, majd lehűtve önti azt az uborkára.
A tetejére tesszük a babérleveleket.
Végül rátesszük a kenyér sarkát.
A rovarok ellen papírral vagy kistányérral lefedjük, és egy tálba téve a szabadban meleg, napos helyre állítjuk.
Ha elég meleg van, pontosan 3 nap (3x24 óra) alatt elkészül a kovászos uborka. Úgy szeretjük, ha roppanós. A fokhagymagerezdekkel együtt szedjük kisebb üvegekbe, akár szép csatosba is lehet, leszűrve öntsük rá a levét, és fogyasztásig tároljuk a hűtőben.
Nálunk ez a bevált recept, de lelkesen várjuk a hozzászólásokban az alternatív megoldásokat!